Inhoud Bibliotheekblad nr 9-2023

In Bibliotheekblad 9-2023 leest u meer over de volgende onderwerpen. De nummers verwijzen naar de pagina’s:

6 Beste Bibliotheek 2023
Bibliotheek Son en Breugelwerd dit jaar gekozen tot de Beste Bibliotheek van Nederland.In dit katern, dat loopt tot pagina 21, leest u alles over de winnaar en de genomineerde bibliotheken.

22 NBD Biblion Jeugdspecialist 2023
Merel Kuitert werd op 9 november ‘gekroond’ tot NBD Biblion Jeugdspecialist 2023. Redacteur Maarten Dessing sprak van tevoren (toen nog niet bekend was wie de winnaar zou worden), met de drie genomineerden: naast Merel Kuitert waren dit Astrid Goedknegt en Monique Dijkgraaf, over de passie voor hun vak.

28 Beste bibliotheek ter wereld
Inmiddels is het traditie op het IFLA-congres: de verkiezing van ’s werelds beste nieuwe openbare bibliotheek. In Rotterdam viel in augustus die eer verrassend te beurt aan de Gabriel García Márquez-bibliotheek in Barcelona.

32 Bijzondere Bibliotheken
Twaalf vrouwen uit ‘de betere Haagse kringen’ richtten in 1894 het Haagse Damesleesmuseum op. Ook nu nog voorziet het Damesleesmuseum in een behoefte, zeggen vrijwilligsters Mieke Eisma en Alice van Breen.

36 Evaluatie eerste ronde SPUK-Bieb-regeling
De tijdelijke SPUK-Bieb-regeling is een succes. Gemeenten dienden in de eerste ronde op grote schaal voorstellen in om een bibliotheek op te richten of door te ontwikkelen. Toch kan het in de tweede ronde evenwichtiger, zegt onderzoeker Frank Huysmans.

42 Lezen in het voortgezet onderwijs (deel II)
In dit drieluik gaat redacteur Linda van Pelt op onderzoek uit, en spreekt ze met docenten en leerlingen.

48 Onderzoek
Voor het nieuwe onderzoek In de leeswereld van jongeren van Stichting Marktonderzoek Boekenvak is onder circa 1.000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar onderzocht hoe zij boeken lezen, lenen en kopen. Wat zijn de belangrijkste resultaten, en wat kunnen bibliotheken hiervan leren?

50 Programma Samen Digitaal
Twee jaar geleden werd de drempel voor een landelijk bibliotheeksysteem niet gehaald, maar nu biedt het Programma Samen Digitaal Innoveren nieuwe kansen.

54 Topstukken
In deze aflevering van Topstukken van de KB wordt historisch nepnieuws aan de hand van de krantencollectie belicht.

57 Column
Rianne van Melik en Jamea Kofi van de Radboud Universiteit doen onderzoek naar openbare bibliotheken als sociale infrastructuur.

58 Nours geheime bibliotheek
Het beroemde verhaal over de Syrische ‘geheime bibliotheek‘ inspireerde de Libanees-Britse schrijfster Wafa’ Tarnowska tot een bijzonder prentenboek.

62 Management
Via een aantal omzwervingen kwam Gio van Creij uiteindelijk toch in de bibliotheeksector terecht. Voor haar is het de perfecte plek om zich te verdiepen in het verhaal van de ander.

Gerelateerde berichten