Inhoud nieuwste nummer Bibliotheekblad (7-2023)

In Bibliotheekblad 7 dat uitkomt op 22 september, leest u de onderstaande onderwerpen. Nog geen abonnement? Dat sluit u HIER af.

6 Collega
Klaas Van Gorp, bibliotheekassistent bij de stad Antwerpen heeft een primeur. Hij is de eerste Vlaming die in de rubriek ‘Collega’ in Bibliotheekblad zijn werkervaringen deelt.

8 Diversiteit in personeelsbestand
Hoewel bibliotheken ernaar streven een breed publiek te bedienen, is hun personeelsbestand nog niet altijd even divers. Wat doen bibliotheken om hier verandering in te brengen?

14 Gastcollectioneurs strijden tegen discriminatie
In de Bibliotheek Oss is met een subsidie vanuit antidiscriminatiebureau RADAR het project ‘Ik ben!’ opgezet waarbij gastcollectioneurs een eigen collectie samenstellen.

18 Cees van Eijk nieuwe voorzitter VOB
Cees van Eijk, de gloednieuwe voorzitter van de VOB, ziet een positieve energie in de bibliotheeksector.

24 Collectie-experts luiden de noodklok
Binnen de sector bestaat nog niet de structuur die nodig is om de collectie te laten meevaren op de koers van de maatschappelijk-educatieve bibliotheek van de toekomst.

27 Column
Rianne van Melik en Jamea Kofi van de Radboud Universiteit doen onderzoek naar openbare bibliotheken als sociale infrastructuur. In deze column bespreken ze om beurten hun belangrijkste bevindingen.

28 Bijzondere Bibliotheken
Is er een kinderboek dat je dolgraag nog eens wilt lezen? Grote kans dat je het vindt bij Stichting ’t Oude Kinderboek (StOK). De stichting bezit 25.000 kinder- en jeugdboeken die je kunt lenen of inzien.

30 IFLA-WLIC 2023
Met een vertraging van twee jaar was het dan eindelijk zover: het IFLA-WLIC congres. Dit keer in Rotterdam.

37 Bibliotheekawards
Wie zijn er genomineerd voor de Beste Bibliotheek van Nederland, editie 2023?

38 Generaties in gesprek
Welke ontwikkelingen heeft de HR-afdeling van onze branche doorgemaakt en wat staat ons voor de nabije toekomst te wachten?

40 Onderzoek
In de Gemeentelijke Gezinsaanpak Geletterdheid (GGG) wordt een samenhangende lokale aanpak ontwikkeld met als doel meer taalarme gezinnen effectief te ondersteunen.

42 Management
Na een gevarieerde carrière rolde Nell Schuijff via de Bibliotheek Hoeksche Waard de bibliotheekwereld in.

46 Topstukken
In 1845 verscheen het Duitse prentenboek Der Struwwelpeter (Piet de Smeerpoets) met verhaaltjes over ondeugende kinderen, die op een gruwelijke manier gestraft worden voor hun ondeugden.

48 Bibliotheek Bollenstreek treedt naar buiten
Hoe geef je meer bekendheid aan je programmering voor volwassenen? Door deze op drukke plekken vol in de schijnwerpers te zetten, zo bedachten ze bij de Bibliotheek Bollenstreek.

50 Democratiefestival 18 in 2023
Bij de Bibliotheken Mar & Fean gingen ze de uitdaging aan om met jongeren in cocreatie een festival neer te zetten rondom hun zorgen en toekomstdromen.

54 Verslag congres Bibliotheken en Musea
Een uitgebreid verslag van het congres Bibliotheken en Musea: Samenwerking loont dat op 16 juni gehouden werd in Cultuur Historisch Centrum De Tiid in Bolsward.

Gerelateerde berichten