Bibliotheek Bilzen trekt naar buiten met openluchtbib

Deze zomer trekt de Bibliotheek Bilzen naar buiten met een openluchtbib en een pop-upbibliotheek. Ook bibliotheken in andere Vlaamse plaatsen, zoals die in Antwerpen en Pittem, hebben vergelijkbare zomerse initiatieven ontwikkeld, waarvan sommige vanwege de veranderde coronasituatie inmiddels echter weer zijn stopgezet. 

Bibliotheek Bilzen is half juli van start gegaan met de buitenbibliotheken. De pop-upbib duikt deze zomer op tijdens verschillende evenementen, zoals het Belgisch kampioenschap jeu de boules en Picknicken in het park, om een ‘actieve namiddag af te kunnen wisselen met een rustiger moment’ of ‘even tot rust te komen terwijl de kinderen zich uitleven in de speeltuin’. De mobiele bieb biedt magazines, strips, boeken, dvd’s, muziek en games. Schepen van Bibliotheken Fons Caubergh zegt tegenover Het Laatste Nieuws over het initiatief: ‘We willen vooral de jeugd stimuleren om te blijven lezen en aan hun taalvaardigheid te werken. Ze kunnen op vakantie in eigen land. Jongeren tussen 3 en 18 jaar ontvangen bij de bibliotheek een reispas die hen meeneemt naar zes bestemmingen waar de mobiele bib halt houdt. Elk gelezen boek wordt beloond met een stempel. Met een vol reispaspoort maken ze kans op leuke prijzen.’
In het kader van de openluchtbib kan men elke zomerse woensdag in het amfitheater voor de bibliotheek boeken of strips lezen in een van de strandstoelen. Voor kinderen tussen drie en negen jaar is er het Vertelparadijs, waar verhalen worden voorgelezen.

Ook in Antwerpen was de bibliotheek begin juli gestart met vergelijkbare initiatieven, de Bibmobiel en de ZwerfBib, maar die moesten vanwege de onlangs verscherpte coronamaatregelen weer afgeblazen worden. Het idee achter de Bibmobiel was om de wijken in te trekken met auteurs die voorlezen en boekentips geven, voor jong en oud, met aandacht voor alle genres en kleuren. De bibliotheek wilde met de Bibmobiel, een aanhangwagen die tegelijk als podium en ruilbibliotheek kan fungeren, tijdens de zomervakantie wekelijks vijf locaties in Antwerpen aandoen, Schrijvers als Anne Provoost, Gaea Schoeters, Amina Belorf, Andy Fierens, Mattias De Leeuw, Bart Van Nuffelen en stadsdichter Seckou Ouologuem hadden reeds hun medewerking toegezegd.

Femke Meeusen, schepen van Cultuur van district Antwerpen, zei over het initiatief: ‘De Bibmobiel zal heel de zomer met verhalen en boekentips op verschillende pleinen neerstrijken. Bewoners kunnen er in gesprek gaan met de auteurs die als het ware meereizen met de Bibmobiel. Zo brengen we op een interactieve manier literatuur naar de Antwerpse wijken.’
Ook elders moesten zomerse buitenactiviteiten vanwege corona weer worden geannuleerd. Zo zag de bibliotheek in het West-Vlaamse Pittem zich na twee weken alweer genoodzaakt om haar zomerse pop-upbibliotheek vanwege verscherpte coronamaatregelen af te blazen. Het was de bedoeling om tussen 15 juli en 15 augustus, van maandag tot en met donderdag ‘s middags in het Park Broeders Maristen de zogeheten Bib in ’t Park aan te bieden, maar op 24 juli moest de mobiele pop-upbibliotheek op last van de gemeente alweer stoppen. 

Geef een reactie
Gerelateerde berichten