Jubileumeditie Renew the Book beleeft unicum met twee winnaars

In Pakhuis de Zwijger te Amsterdam zijn De AI-Boeken van Maven Publishing en Besties luisterkaarten tot winnaar gekroond van de vijfde editie van Renew the Book. Dit is de eerste keer sinds de oprichting van Renew the Book innovatieprijs dat de jury twee winnaars kiest. In het juryrapport is te lezen dat beiden vernieuwingen van dermate hoge kwaliteit waren dat er geen keuze kon worden gemaakt. Daarnaast werd ook de Pioniersprijs uitgereikt aan de vernieuwing Hebban in de klas. Deze prijs wordt uitgereikt door de deelnemers aan het GAU Onboarding Programma. Dat is een initiatief van de GAU om talentvolle nieuwe boekenvakkers wegwijs te maken in het vak. De deelnemers reiken de pioniersprijs uit aan de inzending die in hun ogen zeer veelbelovend is voor het vak.

Het juryrapport over Besties
De jury ziet Besties als een innovatieve bruggenbouwer: het stimuleert de fantasie van kinderen, het vermindert schermtijd en het verbindt audio aan retail. Het is een enorm slimme vinding. Besties is een uiterst zorgvuldig doordachte nieuwe propositie waar verschillende ‘winsten’ in worden gerealiseerd. Niet alleen worden de Besties (de figuurtjes die op de telefoon staan en het luisterboek activeren) gemaakt van karton, waardoor er een betaalbaar, milieuvriendelijk en snel leverbaar product is gemaakt. Ook leidt het bij de jonge kinderen tot minder schermtijd, helpt het hen te verleiden in de magie van verhalen, en is het een innovatie waar ook de boekhandel profijt van heeft. Besties zien er goed verzorgd uit, en is een zeer makkelijk toe te passen idee.

Het juryrapport over AI-boeken
AI doet inmiddels razendsnel zijn intrede in de wereld, ook in het boekenvak. AI-Boeken is een oplossing die het mogelijk maakt om via een andere tool (Whatsapp) vragen te stellen aan, te chatten over het boek, mét het boek. AI-Boeken is als product of dienst gelanceerd als nieuwe verschijningsvorm van een boek een herdefiniëring. Er is zeer zorgvuldig nagedacht over alle zaken die voor boeken ook gelden, zoals auteursrechten, schaalbaarheid, marge, co-creatie, en het creëren van engagement met de lezer.

De jury is gecharmeerd van twee zaken, namelijk enerzijds het experiment om AI toe te passen op gesloten contentbronnen om zo een nieuwe leeservaring te introduceren. Anderzijds de schaalbaarheid door het meteen als branche breed businessmodel te introduceren door de technologie en de diensten beschikbaar te maken voor nadere uitgeverijen.

Het juryrapport pioniersprijs over Hebban in de Klas

De jury vindt het initiatief van Hebban in de Klas een ijzersterk antwoord op de worsteling van het onderwijs om op een constructieve en leuke manier aandacht te schenken aan het lezen van boeken. Hebban in de Klas jaagt peer-to-peer inspiratie en motivatie op een creatieve manier aan die past bij deze tijd en de beleveniswereld van de jongeren, de doelgroep die in de toekomst de klanten worden van het boekenvak.

Hebban zit als online boekenclub vol met slimme toepassingen die naar mening van de jury echt zullen resoneren bij de lezers, zoals challenges, en het kunnen zien wat klasgenoten lezen. Goed ook dat het is ontwikkeld in samenwerking met docenten. Ook de tools speciaal voor hen, maken het tot een impactvolle en veelbelovende vernieuwing.

René Bego, founder Mo’Media en juryvoorzitter van Renew the Book Award 2024 over de winnaars: “We zijn dit jaar echt verheugd over het bijzonder hoge niveau van de drie finalisten als het gaat om innovatie. Datzelfde beeld zagen we overigens ook bij veel andere inzendingen. Het laat zien dat innovatie leeft binnen het Nederlandse boekenvak.”

De criteria
De juryleden (zie ook hier voor de juryleden) hebben alle inzendingen beoordeeld aan de hand van een aantal criteria waaronder:

  1. Is de vernieuwing gestart in de afgelopen drie jaar?
  2. s het een concrete vernieuwing op het gebied van inhoud, product, marketting, distributie, doelgroep, digitalisatie, proces, data of businessmodel
  3. Is de innovatie haalbaar en realistisch?
  4. Is de innovatie uniek?
  5. Leidt dit potentieel tot meer gelezen of gekochte boeken?
  6. Wat is de kwaliteit van de validatie?
  7. Zijn er al voldoende stappen gezet en inzichten toegepast?
  8. Is de innovatie schaalbaar?

Over Renew the Book
Renew the Book is het innovatieprogramma van de Groep Algemene Uitgevers, de belangenorganisatie van de Nederlandse boekenuitgevers van literatuur, kinderboeken en non-fictie. De opzet van deze vijfjarige jubileumeditie geeft vernieuwende initiatieven die al leven binnen de boekensector meer aandacht.

Winnaar Renew the Book Award & Pioniersprijs
De uiteindelijke winnaars zijn gekozen door de jury, die de uitgebrachte online stemmen mee hebben gewogen in hun oordeel. De Renew the Book Award 2024 beloont de beide nummers 1 met € 10.000. De derde plaats een geldprijs van € 2.500. Het geld wordt geoormerkt om de innovatie verder te helpen. Ook krijgt de nummer 1 een mentor-traject aangeboden en toegang tot de Fankfurter Buchmesse.  Hiermee stimuleert Renew the Book bestaande Nederlandse innovaties, en motiveert zij het vak om vernieuwende initiatieven te omarmen.

Naast de Renew the Book Award 2024 wordt ook de Pioniersprijs uitgereikt door de deelnemers aan het GAU Onboarding Programma. Dat is een initiatief van de GAU om talentvolle nieuwe boekenvakkers wegwijs te maken in het vak. De deelnemers reiken de pioniersprijs uit aan de inzending die in hun ogen op lange termijn zeer veelbelovend is voor het vak.


Gerelateerde berichten