KB College trekt land in met bijeenkomst over Storyhouse Chester in CulturA & Zo

De Koninklijke Bibliotheek (KB) trekt na een aantal KB Colleges in de KB nu met het concept het land in. Op 4 maart vindt in CulturA & Zo in Nootdorp een bijeenkomst plaats waar vertegenwoordigers van het Storyhouse in Chester uit zullen leggen hoe deze hybride organisatie vorm heeft gekregen en wat erbij kwam kijken.

De KB organiseerde eerder al Colleges over onder andere Design Thinking, AI en leiderschap die altijd in de Aula van de KB plaatsvonden. Voor de volgende bijeenkomst over het Storyhouse-concept en hoe Bibliotheek Oostland er door geïnspireerd is, zoekt de KB het voor de gelegenheid nu dus buiten de deur. Vooralsnog is de bijeenkomst in Nootdorp een op zichzelf staand uitstapje, maar bij gebleken positieve respons trekken de colleges mogelijk vaker het land in.

CulturA & Zo ging op 27 september open nadat Bibliotheek Oostland het beheer van het lokale theater CulturA had overgenomen. CulturA & Zo moet het culturele en sociale hart van Nootdorp (circa 20.000 inwoners) worden, zeven dagen per week geopend van 9.00 uur ‘s ochtends tot minimaal 21.00 uur in de avond. Uitgangspunt is cultuur te combineren met sociaal-maatschappelijke activiteiten. Samenwerkingspartners Bibliotheek Oostland (die de bibliotheekvoorziening verzorgt in de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp), Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland en de SWOP (Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp), verenigd in het samenwerkingsverband SBJ Samen Sterk, hebben zich laten inspireren door het Storyhouse in het Britse Chester, zo legt bibliotheekdirecteur Petra Togni uit in dit filmpje. In Chester is een oude bioscoop omgebouwd tot een gebouw waarin bibliotheek, film, cultuur en theater zijn gecombineerd. In Chester zijn alle functies met elkaar verweven, waardoor bijvoorbeeld de collectie van de bibliotheek door het hele gebouw verspreid is. Ook in CulturA & Zo zijn alle functies op een vergelijkbare manier met elkaar verweven. Binnen het samenwerkingsverband SBJ Samen Sterk wordt de programmering gezamenlijk bepaald.

Petra Togni over CulturA & Zo i

De KB stelt dat CulturA & Zo in Nootdorp nu al, vier maanden na opening, blijkt te voldoen aan een enorme behoefte en spreekt van een succesverhaal.

Vanuit de KB en het programma ‘Van Bibliotheek naar Beter’ is er intensief meegedacht over de invulling van het concept bij CulturA & Zo en zoals in 2019 bleek, zijn er op dit moment meerdere bibliotheken bezig met onderzoek naar meer hybride organisaties en multifunctionele gebouwen. Reden voor het organiseren van een bijeenkomst met enkele van de mensen achter Storyhouse.

Het college, dat op woensdag 4 maart plaatsvindt van 19.30 tot 21.30 uur, is vooral bedoeld voor bibliotheekmedewerkers die werkzaam zijn in multifunctionele gebouwen en die beter willen samenwerken met verschillende partners. 

Geef een reactie
Gerelateerde berichten