KB telt 225 dagen af naar 225-jarig bestaan

De KB bestaat dit jaar 225 jaar. Om dit jubileum te vieren telt de nationale bibliotheek vanaf morgen 225 dagen af naar de officiële datum van oprichting in 1798 – op 8 november. In de tussenliggende maanden zal ze het jubileum op verschillende momenten luister bijzetten.

‘De KB is de nationale bibliotheek van alle Nederlanders’, zegt directeur Lily Knibbeler. ‘We maken, samen met onze samenwerkingspartners, voor iedereen in Nederland onderzoeken, lezen, ontdekken en een leven lang leren mogelijk. Onder meer door al 225 jaar lang zo veel mogelijk kranten, boeken en tijdschriften in of over Nederland te verzamelen. Dat mag gevierd worden. Ik hoop dan ook dat onze activiteiten de komende maanden ervoor zullen zorgen dat nog meer Nederlanders kunnen ervaren wat de KB te bieden heeft.’

Flora Batava heruitgave en expo

In juni brengt de KB in samenwerking met uitgeverij Lannoo een bijzondere heruitgave uit, de Flora Batava; een kloek overzichtswerk met teksten en tekeningen van ruim 2630 Nederlandse planten, paddenstoelen, mossen, wieren en bloemen, die eerder tussen 1800 en 1934 seriematig werden uitgebracht. Knibbeler: ‘Zo’n heruitgave laat zien hoe relevant historische publicaties weer kunnen zijn. De plantenkennis van toen, over bijvoorbeeld geneeskrachtige en eetbare planten, wordt in bijdragen van gastauteurs naar het heden getrokken.’ Samen met het Huis van het Boek organiseert de KB een Flora Batava-tentoonstelling die van 22 april tot en met 3 september loopt.

Museumwand en boekenreis

Om de geschiedenis van de KB inzichtelijk te maken wordt op 28 maart in de centrale hal van de KB een wand geopend, waarop belangrijke momenten en interessante feiten over de rijke geschiedenis van de organisatie in tekst, beeld en video worden uitgelicht. Hiernaast zal een online videoserie worden gepubliceerd, De reis van het boek, die laat zien welke stappen er komen kijken bij de opname van een bijzonder boek in de collectie van de KB.

Ook voor de zomer en het najaar staan verschillende activiteiten op de agenda. Zo volgen er onder meer lezingen van collectiespecialisten over hun werk achter de schermen en zullen kunstenaars in het KB Atelier KB-collectiestukken hertalen naar nieuwe werken. Op 8 november, de 225ste verjaardag van de KB, wordt het jubileumjaar feestelijk afgesloten.

Gerelateerde berichten