KNVI organiseert Smart Humanity (23-11)

De KNVI (Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals ) organiseert jaarlijkse het Smart Humanity event. Een dag waarop we het vakgebied van de informatieprofessional vanuit verschillende perspectieven belichten. Tegelijkertijd wordt er gezocht naar verbinding tussen de disciplines informatiemanagement, informatievoorziening en informatietechnologie. Net als in 2019 vormt de OBA Amsterdam het decor voor deze editie. Noteer woensdag 23 november alvast in je agenda en meld je HIER aan.

Dit jaar is het thema Wij zijn echt! Een dag waarop waarheidsvinding en het zoeken van de verbinding centraal staat. Bellingcat trapt de dag af met een sessie over de onderzoeksjournalistiek die zij bedrijven. Het maakt daarbij onder andere gebruik van online bronnen, zoals social media en open data. De bezoekers gaan vervolgens uiteen in verschillende sessies die worden ingevuld door de bestuurders van onze interessegroepen. In deze breakout sessies wordt gezioht naar wat onze leden bindt. Op de aansluitende informatiemarkt presenteren de interessegroepen zichzelf. De dag sluiten we af met een borrel, een goede gelegenheid om informeel te netwerken met vakgenoten. Voor degenen die dit wensen volgt aansluitend een Diner Cruise door de Amsterdamse grachten. 

Programma 

Tijd   Onderdeel
10:30-12:45  ALV (apart aanmelden is nodig, zie hier)
12:45-13:00   Ontvangst
13:00-13:15  Opening 
13:15-14:30   De methode Bellingcat
14:30-15:00   Pauze
15:00-16:00  Break-out sessies ronde 1
16:00-17:00  Break-out sessies ronde 2
17:0017:15  Sluiting en prijsuitreiking
17:1519:00  Netwerkborrel en informatiemarkt (vertegenwoordiging van
    onze interessegroepen)
19:0020:30  Dinner Cruise door Amsterdamse grachten (beperkt plaats 
    aanmelden via info@knvi.nl €50)

De methode Bellingcat
Ze komen steeds vaker in het nieuws door hun speurwerk naar onder andere de betrokkenen bij het neerhalen van MH17, de vergiftiging van dubbelspion Skripal in Groot-Britannië, de gifgasaanvallen in Syrië en de oorlog in Oekraïne. Het Bellingcat collectief zorgde hierbij door hun vernieuwende onderzoeksaanpak voor baanbrekende onthullingen en kreeg daarvoor ook de Machiavelli-prijs. Bellingcat laat zien dat je meer kunt halen uit openbare data zoals google maps en facebook dan je op het eerste gezicht misschien dacht. Is hun aanpak ook toepasbaar op het werk van de informatieprofessional? Met deze vraag in het achterhoofd geeft Annique Mossou van Bellingcat ons een kijkje in de methodes die Bellingcat toepast. Uiteraard is er ook ruimte voor vragen.

Download hieronder de congresflyer.

Gerelateerde berichten