De app LEES, die de online Bibliotheek lanceerde om vmbo-leerlingen en mbo-studenten tot lezen te stimuleren, wordt met een jaar verlengd. De app werd in september 2023 als pilot geïntroduceerd en zou aanvankelijk 120 e-books en audioboeken een jaar lang gratis beschikbaar stellen. Omdat jongeren meer e-books en luisterboeken streamden dan verwacht, is na overleg met uitgevers besloten om LEES tot september 2025 te laten bestaan.
Sinds de lancering van de app zijn er bijna 45.000 accounts aangemaakt, waarop ruim 89.000 titels werden geleend. “Het aantal uitleningen binnen de app scoorde daarmee veel beter dan we hadden verwacht”, vertelt Mariëlle van Tilburg, coördinator van de online Bibliotheek bij de KB. “Jongeren zijn, zoals bekend, een lastige doelgroep om de leeslust bij aan te wakkeren. We hoopten aanvankelijk dat we in het eerste jaar 50.000 gebruikers zouden krijgen die minimaal één titel zouden lezen of streamen. Dat we nu op twee keer zoveel uitleningen zitten, is natuurlijk geweldig.”
Overzichtelijk aanbod
Van Tilburg vermoedt dat het succes van LEES te maken heeft met de overzichtelijkheid en het scherp geselecteerde aanbod. “Uit onderzoek blijkt dat dertig proces van de jongeren het lastig vindt om een leuk boek te vinden – en dat dat ze van lezen weerhoudt. We hebben het aanbod dan ook heel afgewogen samengesteld, met bijvoorbeeld veel young adult-titels en boeken over muziek- en sporticonen. Die presenteren we op een overzichtelijke, maar aantrekkelijke manier. Daarbij hebben we ervoor gezorgd dat de app gratis is, en heel makkelijk om op in te loggen. Kennelijk werkt een en ander goed.”
Nu de beschikbaarheid van de LEES-app wordt verlengd, is ook het aanbod vernieuwd. De meest recente aanvullingen zijn boeken van influencers als oud-commando Dai Carter (Nu of nooit) en lifecoach Kelly Weekers (Happy Life 365) en de BookTok-hit Het weeshuis in de azuurblauwe zee van TJ Klune. Er is ook unieke content voor de app gemaakt. Het boek Snel geld dat Khalid Boudou speciaal voor LEES schreef is zelfs de meest geleende titel op het platform.
Digitale lees-toekomst
De online Bibliotheek zal het gebruik van LEES het komende jaar blijven monitoren, om meer te leren over de leesbehoeften van jongeren. Van Tilburg: “We hebben bijvoorbeeld ontdekt dat de app met name veel wordt gebruikt in de klas. Daar willen we nog veel meer over leren.” De kennis die de KB opdoet tijdens het analyseren van het LEES-gebruik zal worden verwerkt in toekomstig digitaal leesaanbod voor de jongerendoelgroep. Van Tilburg: “Maar de online Bibliotheek is lang niet het enige platform dat jongeren tot lezen wil stimuleren; daaraan werken we met veel organisaties samen. Wat we nu leren van LEES gaat ons zeker helpen om het leesplezier onder jongeren en jongvolwassenen te vergroten.”
Over de online Bibliotheek
Via de online Bibliotheek heb je als bibliotheeklid toegang tot 42.000 e-books en 14.000 luisterboeken. De online Bibliotheek is onderdeel van de KB, de nationale bibliotheek van Nederland. www.onlinebibliotheek.nl