Longlist Renew the Book – Award 2024 bekendgemaakt

De longlist voor Renew the Book – Award 2024, de grootste prijs voor innovaties binnen in het boekenvak, is bekend gemaakt. Uit alle inzendingen zijn negen vernieuwingen uitgekozen voor op de longlist.

De jury was zeer te spreken over de kwaliteit en de diversiteit van de inzendingen. Dit resulteerde in een longlist van negen inzendingen die allemaal als potentiële kanshebbers worden gezien. Dit jaar wordt Renew the Book – Award uitgereikt aan de beste gerealiseerde vernieuwing van de afgelopen drie jaar binnen het boekenvak. De jury maakt op 21 juni de uiteindelijke finalisten bekend. Waarna het publiek mee kan stemmen op de finalisten via de website www.renewthebook.com. Op 27 juni wordt in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt.

De longlist 2024
(zie ook https://renewthebook.com/longlist/)
De kopjes in onderstaande tabel zijn aanklikbaar voor meer informatie.

Better Times Stories
Een technologie waarmee je een fysiek boek tot luisterboek maakt, inclusief het op afstand zelf in kunnen spreken van het verhaal. Voor het eerst ingezet in het project Better Time Stories om gevluchte Oekraïense kinderen weer in contact te brengen met hun vaders, broers, opa’s en ooms die achtergebleven zijn.
VPRO Club Lees
In de nieuwe online boekenclub Club Lees kunnen leesliefhebbers onder leiding van vier jonge, bekende clubleden iedere vijf weken gratis een boek lezen in de Club Lees-app.
AI-Boeken
Maven Publishing lanceert in samenwerking met Typetone een grote innovatie: AI-boeken. Dat zijn niet boeken die geschreven zijn door een AI, maar boeken die verrijkt zijn mét een AI. Daardoor kun je als lezer rechtstreeks met het boek chatten, en gelijk persoonlijke vragen stellen.
‘Zuurstof’ gepubliceerd op boomvrij papier
‘Zuurstof’, geschreven door Jempi Moens – Founder van Fresh Forward, is door de samenwerking met Paper / on the Rocks gedrukt op boomvrij plantpapier (landbouwafvalpapier).
Hebban in de Klas
De kracht van lezersplatform ‘Hebban’ is omgebogen naar ‘Hebban in de Klas’. Deze tool – bedacht door een docent in opleiding – helpt docenten om kinderen aan het lezen te krijgen.
Mijn Besties
De Besties luisterkaarten stimuleren de taalontwikkeling, verkorten de schermtijd en wakkeren de leesbehoefte van kinderen aan op speelse wijze. Het Bestie-karakter druk je uit de luisterkaart en zet je op de achterkant van je telefoon om het verhaal af te spelen.
Abel
Abel is een nieuwe uitgeverij / productiehuis die de nieuwe generatie gebalanceerde, advertentievrije, veilige en schermvrije media biedt: namelijk (interactieve) luisterverhalen, audioboeken, en (educatieve) audiospellen. De voordelen voor kinderen hiervan zijn o.a. een verbeterd inlevingsvermogen, taalontwikkeling en uitbreiding van vocabulaire en cognitieve vaardigheden. Ons doel is om met al onze podcasts en producties de luisteraars iets te leren over zichzelf, en over de wereld.
Chatbook
De chatboeken van Van Duuren Media zijn reguliere folio-uitgaven voorzien van een gratis chatbotfunctie die in de browser van een smartphone, tablet en desktopcomputer werkt; installatie van software of het doorlopen van een betaalmuur is niet nodig. Deze chatbot is getraind met de integrale kennis van het bijbehorende boek en wordt in de achtergrond aangestuurd door ChatGPT.
Audiyence White Label audiobook app Platform
Met het Audiyence platform kan je zonder grote investeringen je eigen digitale audioboekdienst realiseren, à la Kobo of Storytel.

De longlist & criteria
De juryleden (zie ook hier voor de juryleden) hebben negen inzendingen genomineerd voor de longlist. Deze zijn beoordeeld aan de hand van een aantal criteria waaronder:

  1. Is de vernieuwing gestart in de afgelopen drie jaar?
  2. Is het een concrete vernieuwing op het gebied van inhoud, product, marketting, distributie, doelgroep, digitalisatie, proces, data of businessmodel
  3. Is de innovatie haalbaar en realistisch?
  4. Is de innovatie uniek?
  5. Leidt dit potentieel tot meer gelezen of gekochte boeken?
  6. Wat is de kwaliteit van de validatie?
  7. Zijn er al voldoende stappen gezet en inzichten toegepast?
  8. Is de innovatie schaalbaar?

René Bego, founder Mo’Media en juryvoorzitter van Renew the Book Award 2024 over de inzendingen: “We zijn enorm blij met de inzendingen. De kwaliteit was dit jaar dan ook uitermate hoog en zeer divers. Niet alleen hebben we technologische vernieuwingen zoals AI en ChatGPT gezien, maar ook vernieuwende concepten op gebied van duurzaamheid bijvoorbeeld.” 

Over Renew the book
Renew the Book is het innovatieprogramma van de Groep Algemene Uitgevers, de belangenorganisatie van de Nederlandse boekenuitgevers van literatuur, kinderboeken en non-fictie. De opzet van deze vijfjarige jubileumeditie van Renew the Book geeft vernieuwende initiatieven die al leven binnen de boekensector meer aandacht.

Winnaar Renew the Book award & Pioniersprijs
De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door de jury, die de uitgebrachte online stemmen meewegen in hun oordeel. De Renew the Book Award 2024 beloont de nummer 1 met € 10.000. De runner-up krijgt € 5.000 en de derde plaats een geldprijs van € 2.500. Het geld wordt geoormerkt om de innovatie verder te helpen. Ook krijgt de nummer 1 een mentor-traject aangeboden en toegang tot de Fankfurter Buchmesse.  Hiermee stimuleert Renew the Book bestaande Nederlandse innovaties, en motiveert zij het vak om vernieuwende initiatieven te omarmen.

Naast de Renew the Book Award 2024 wordt ook de Pioniersprijs uitgereikt door de deelnemers aan het GAU Onboarding Programma. Dat is een initiatief van de GAU om talentvolle nieuwe boekenvakkers wegwijs te maken in het vak. De deelnemers reiken de pioniersprijs uit aan de inzending die in hun ogen op lange termijn zeer veelbelovend is voor het vak.


Gerelateerde berichten