Marchien Brons krijgt bij afscheid erepenning gemeente Emmen

Marcien Brons en haar opvolger Nicole Stiekema

Marchien Brons, tot voor kort directeur van Bibliotheek Emmen, is bij haar afscheid gefêteerd met een erepenning van de gemeente Emmen. Brons is op 1 februari met pensioen gegaan en is opgevolgd door Nicole Stiekema. Met het ontvangen van de erepenning is Marchien Brons ook ereburger van de gemeente Emmen.

Marchien Brons wordt door de gemeente Emmen geëerd omdat zij ruim 45 jaar bij de bibliotheek heeft gewerkt en zich onder meer heeft ingezet voor cultuur en het terugdringen van laaggeletterdheid in de regio.

‘Marchien Brons heeft zich jarenlang met hart en ziel ingezet voor Bibliotheek Emmen. Sinds 2007 is zij directeur-bestuurder van Bibliotheek Emmen. Onder leiding van Marchien Brons heeft de bibliotheek stappen gezet in de ontwikkeling van klassieke uitleenbibliotheek naar een brede maatschappelijke bibliotheek die veel extra activiteiten organiseert. Hierdoor bereikt de bibliotheek een veel breder publiek dan enkel de boekenlezers. De bibliotheek biedt hulp en ondersteuning aan mensen die dat nodig hebben op diverse gebieden. Onder haar leiding zijn deze bibliotheekfuncties voor veel mensen dichtbij bereikbaar geworden door een netwerk aan bibliotheken en servicepunten in de gemeente Emmen. Ook buiten het bibliotheekwerk toont Marchien Brons haar betrokkenheid met de samenleving. Zo is ze onder andere als vrijwilliger actief geweest voor de activiteitencommissie van de Commerciële Club Emmen en is ze al enkele jaren als vrijwilliger betrokken bij de Soroptimistclub Emmen op het gebied van fundraising. De Soroptimistclub Emmen ondersteunt diverse regionale, nationale en internationale projecten,’ aldus de gemeente Emmen bij de uitreiking van de erepenning.

De Emmense burgemeester Eric van Oosterhout zegt in een reactie: ‘Marchien Brons heeft ervoor gezorgd dat de bibliotheek een fijne en toegankelijke plek is geworden voor iedereen. Waar je voor veel meer terecht kunt dan een boek lenen. Ze heeft veel werk verzet om inwoners te helpen, die moeite hebben met lezen en schrijven. Marchien heeft vanuit een persoonlijke enorme gedrevenheid voor lezen en taal de bibliotheek een centrale plek gegeven in de samenleving van Emmen.’

Marchien Brons werd op 1 februari opgevolgd door Nicole Stiekema als directeur-bestuurder van Bibliotheek Emmen. Marchien Brons was sinds juli 1975 werkzaam bij Bibliotheek Emmen. Tijdens haar loopbaan bij de bibliotheek heeft ze veel verschillende functies bekleed en sinds 2007 was ze de directeur-bestuurder van de organisatie.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten