Nieuwe bibliotheek Oldenzaal feestelijk geopend

Op maandag 7 december is de nieuwe Bibliotheek Oldenzaal in winkelcentrum In Den Vijfhoek geopend. De officiële opening door wethouder Alida Renkema, die met een live stream te volgen was, vormde de aftrap voor een feestelijke openingsweek met een bescheiden programma met activiteiten.

De bibliotheek van Oldenzaal (circa 32.000 inwoners) vertrok op 17 november uit haar oude pand aan de Ganzenmarkt. In haar nieuwe onderkomen heeft de bibliotheek een wat kleinere collectie (nog ruim 20.000 boeken), maar meer ruimte voor activiteiten en ontmoeting. De bibliotheek wil zo meer de ‘huiskamer van de stad’ worden, waar iedereen welkom is om te verblijven of lezingen, workshops of andere activiteiten bij te wonen. 

Centraal in de bibliotheek staat een touchtable, waar men middels een digitale plattegrond tekst en uitleg krijgt over alle ruimtes, die namen hebben meegekregen als ’t proathok, de opstekruumte (studieruimte), het kuierhökske en ’t olde zaaltje. Als blikvangers fungeren een boekenbakfiets die bij de ingang komt te staan en voor de jongste kinderen een speelplek in de vorm van de Oldenzaalse Plechelmusbasiliek. Door de hele ruimte bevinden zich zitplekjes waar men neer kan strijken met een boek. Gekleurde gordijnen moeten voor een huiselijke sfeer en privacy zorgen.

Interim-directeur Anke Bruggeman is zeer te spreken over de ruimtelijke inrichting van de bibliotheek, maar hoopt dat er in de loop van 2021 nog één ding gerealiseerd kan worden: een minihuisje op de patio, waar activiteiten voor jong en oud aangeboden kunnen worden. Bruggeman tegenover Tubantia: ‘Ik denk dat deze bieb voor veel Oldenzalers een hele aangename verrassing wordt. Reden om Oldenzaal aan te melden als mooiste bieb van Nederland. Why not! Klein maar fijn. We gaan het gewoon proberen. Zo mooi dat dit tot stand is gebracht. Van redelijk afgeschreven ouwe meuk tot een gebouw dat de binnenstad een enorme boost geeft.’

Tijdens de feestelijke openingsweek, die nog duurt tot en met zaterdag 12 december, vinden er, met inachtneming van de coronamaatregelen, enkele kleine activiteiten plaats, zoals een QR-speurtocht voor kinderen, rondleidingen en op zaterdag een cabaretvoorstelling op de Markt. 

Beeldmateriaal met dank aan Bibliotheek Oldenzaal

Geef een reactie
Gerelateerde berichten