Nieuwe verschijningsvorm voor boeken gelanceerd: het AI-boek

(Video onder bericht, laden kan even duren)

Maven Publishing introduceert samen met Typetone een nieuwe verschijningsvorm voor boeken: het AI-boek. De officiële aftrap is voor FLOW van Mark Tuitert op 14 september, maar het boek is al te testen in bèta via marktuitert.nl/flow-ai.

FLOW-AI: Je stoïcijnse coach is het eerste AI-boek ter wereld, aldus de initiatiefnemers. Een AI-boek bestaat uit de volledige tekst van een boek, geschreven door de auteur, waaraan kunstmatige intelligentie is toegevoegd om het interactiever te maken. In tegenstelling tot papieren boeken en e-boeken lees je AI-boeken niet van begin tot eind, maar ga je ermee in gesprek. AI-boeken ‘leven’ op Whatsapp: je voegt een AI-boek toe als contact, betaalt via een linkje en het gesprek kan beginnen.

De uitgever verwacht dat lezers AI-boeken vooral in combinatie met de andere verschijningsvormen van boeken zullen gaan gebruiken. ‘Wat is er mooier dan tijdens het lezen ook vragen te kunnen stellen of korte gesprekjes aan te gaan? Je hebt als het ware de auteur onder de snelkeuzetoets zitten.’ Het voordeel is verder dat AI-boeken in bijna alle talen kunnen communiceren. De gesprekken met AI-boeken zijn ‘end-to-end versleuteld, dus 100 procent privé, en de boeken voldoen aan alle GDPR-wetgeving’, belooft de uitgever.

Breed toegankelijk
Dit najaar verschijnen meerdere AI-boeken bij Maven Publishing, waaronder Mindgym: Sportschool voor je geest van Wouter de Jong, Sorry, schatje van Anne de Jong en Help, ik heb een puber van Kluun. Ook de nieuwe uitgeverij POM.press gaat AI-boeken uitgeven. Het is de bedoeling om AI-boeken zo snel mogelijk toegankelijk te maken voor alle uitgevers, aldus Maven Publishing.

Blog van Ronald Capelle
Ronald Capelle, programmamanager digitalisering bij de Bibliotheek AanZet en eigenaar van Quapelle, schreef een uitgebreid blog over het boek. Dat is HIER te lezen.

Gerelateerde berichten