OBA biedt aanbod voor stimuleren digitale zelfredzaamheid fors uit

Wethouder Shula Rijxman en OBA-directeur Martin Berendse trappen Hulp bij Digitaal feestelijk af onder toeziend oog van buurtbewoners Mercatorplein. (Foto: Jimena Gabriella Gauna)

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) breidt het aanbod voor ondersteuning bij digitale vragen fors uit. Het integrale aanbod Hulp bij Digitaal is vanaf heden beschikbaar op zestien vestigingen. Dit waren er tot voor kort zeven. Zo kunnen bewoners in elke buurt terecht bij een OBA-vestiging voor vragen over de digitale overheid, computers, telefoons en tablets, internet en andere digitale zaken. Wethouder Digitale Stad Shula Rijxman en OBA-directeur Martin Berendse gaven het startschot voor Hulp bij Digitaal in de OBA-vestiging Mercatorplein onder toeziend oog van de buurt.

In Amsterdam staat digitale inclusie hoog op de agenda. Een inclusieve digitale stad is een belangrijk speerpunt. De gemeente Amsterdam ziet veel mogelijkheden op het gebied van digitalisering, en onderkent ook de risico’s als niet iedereen voldoende digitaal zelfredzaam is. De OBA is een belangrijke partner in het vormgeven en uitvoeren van de ambitie om Amsterdammers daarbij te ondersteunen. En spant zich in om alle inwoners van de metropool Amsterdam een laagdrempelige, openbare, toegankelijke en neutrale plek te bieden waar ze langs kunnen gaan voor vragen en de mogelijkheid krijgen hun digitale vaardigheden te vergroten. Daarbij zoekt de OBA partnerorganisaties om deze belangrijke opdracht vorm te gaan geven.

Hulp bij Digitaal
Onder de vlag Hulp bij Digitaal biedt de OBA integraal vier verschillende diensten aan die Amsterdammers ondersteunen bij de ontwikkeling van vaardigheden gericht op digitale zelfredzaamheid:

•Informatiepunt Digitale Overheid.
•Inloopspreekuren voor vragen van digitale aard.
•Oefenuren waarbij mensen onder begeleiding individueel werken aan het verbeteren van basisvaardigheden.
•Trainingen en cursussen gericht op het trainen en verder ontwikkelen van digitale vaardigheden.

De zogeheten Manifestgroep – waarin 16 uitvoeringsorganisaties van de overheid zich hebben verenigd, heeft geconstateerd dat ruim vier miljoen mensen over onvoldoende digitale en bureaucratische vaardigheden beschikt om zelfstandig zaken te kunnen doen met de overheid. Dit geldt voor 22% van de Amsterdamse bevolking. Daarom is het landelijke programma Digitale Inclusie gestart dat gericht is op het vergroten van de digitale vaardigheden van Nederlanders. Het Informatiepunt Digitale Overheid is onderdeel van dit programma. Deze informatiepunten worden ondergebracht bij de bibliotheken in Nederland. Het Informatiepunt Digitale Overheid is een van de diensten in het integrale aanbod van de OBA gericht op digitale zelfredzaamheid.

Gerelateerde berichten