Voorproefje nieuwe bibliotheek Uithoorn

Speciaal voor de nieuwe bibliotheek is er een fotoshoot geweest met leden van de bibliotheek. Zij geven de nieuwe bieb alvast een gezicht.

(Video onder bericht)

De nieuwe bibliotheek Uithoorn is in aanbouw. Volgens planning wordt de bibliotheek aan de Amstel in 2022 geopend. De huidige locatie van de Bibliotheek bevindt zich aan de Dorpsstraat 43 in de voormalig schoenwinkel Zwart. Ondanks de beperkte ruimte is er een ruim aanbod aan leesvoer voor alle leeftijden. Veel ruimte voor activiteiten of werk- en studieplekken is er echter niet. Daar komt in de nieuwe vestiging verandering in. De bibliotheek is groot opgezet en nodigt qua inrichting uit om er meer tijd door te brengen. De bibliotheek moet een plek worden van, voor én door iedereen. Inwoners worden daarom op de website gevraagd naar ideeën voor de nieuwe vestiging. Samen met hen – en met andere organisaties, bedrijven en verenigingen in Uithoorn – zorgt de bibliotheek ervoor dat het een bruisende plek wordt, waar altijd iets te beleven is. 

Op woensdag 21 oktober 2020 is aan de Amstel in Uithoorn de bouw van de Rede gestart. In dit gebouw komt de nieuwe bibliotheek van Uithoorn en de Kwakel. De gemeente en de Bibliotheek Amstelland willen hiermee een eigentijdse plek voor jong tot oud creëren. De inrichting van de nieuwe bieb speelt een belangrijke rol. Daarvoor heeft creative guide en architect Aat Vos de opdracht gegeven.

Third Places
Aat Vos (Aatvos bv) is gespecialiseerd in de ontwikkeling van de ‘third place’: de derde plek naast school of werk en thuis. Het zijn vrij toegankelijke plekken waar mensen zowel alleen als met anderen naartoe kunnen gaan. Plekken om te verbinden en te ontmoeten, te studeren, werken, elkaar te helpen, te inspireren. Plekken waar je kort of lang kunt verblijven en waar gebruikers als het ware de ruimte kunnen overnemen en bepalen hoe deze wordt gebruikt.

Inrichting volgens heldere principes
In het ontwerp voor de Bibliotheek Uithoorn gebruikt hij een aantal principes. Het eerste principe gaat over de belevenis. Het ontwerp van de bibliotheek bepaalt hoe mensen de tijd doorbrengen in deze ruimte. Die tijd moet aanvoelen als goed bestede tijd: het moet prettig zijn om er te verblijven.

Betrokkenheid bezoekers middels de vier elementen
Aat Vos wil betrokkenheid creëren met de bezoekers. Daarvoor gebruikt hij de visie van de psycholoog Aga Skorupka. Het gaat om vier elementen: zichtbaarheid (een bibliotheek moet aanwezig en toegankelijk zijn), bruikbaarheid (gastvrij en duidelijk zonder toelichting), veiligheid (zowel sociaal als fysiek) en comfort (esthetisch, akoestisch, visueel en fysiek).Wanneer deze factoren samenkomen, voelen bezoekers zich makkelijker betrokken. Van de buitenkant moet het pand een levendige indruk maken, zodat mensen van buiten de ruimte in worden getrokken. De ruimte moet bovendien zo ingericht zijn, dat je als bezoeker een soepel verlopende klantreis beleeft. Dat geldt zeker ook voor de nieuwe bibliotheek in Uithoorn.

Een bibliotheek voor iedereen van jong tot oud
Op de nieuwe plek geeft de Bibliotheek Amstelland invulling aan een eigentijdse dienstverlening, die toegankelijk is voor iedereen. Naast lezen en boeken lenen, kun je er bijvoorbeeld terecht om digitale vaardigheden op te doen, te werken en te loungen. Er komt een heus podium voor theatervoorstellingen en er zijn ruimtes voor bijvoorbeeld workshops. Vanzelfsprekend zijn scholen van harte welkom. Kortom, de nieuwe bibliotheek aan de Amstel is bedoeld voor een breed publiek van jong tot oud.

Op de website krijg je alvast uitleg over het ontwerp van de nieuwe bibliotheek. Architect Aat Vos (aatvosbv) en directeur Daphne Janson vertellen met video’s over de keuzes die daarbij gemaakt zijn. De video’s zijn ook hieronder te bekijken.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten