Museum Huis van het boek presenteert vanaf 8 maart de tentoonstelling ‘Mythes en mogelijkheden. Over de grenzen van de werkelijkheid’. In een tijd waarin factchecking onder druk staat, AI teksten maakt en fake news de nieuwe strategie van sommige politici lijkt, laat het museum boeken en kunstwerken zien die de grenzen van de werkelijkheid verkennen en nieuwe werelden scheppen.
Soms bieden die aantrekkelijke alternatieven voor de wereld waarin we leven. Ze claimen soms een werkelijkheid die nooit bestaan heeft, zoals reisverslagen waarin vooroordelen over verre oorden worden bevestigd en verzonnen kronieken van koningshuizen. Thomas More (Utopia, 1516) en William Morris (News From Nowhere, 1890) schrijven over ideale werelden. Pieter Bruegel (ca. 1525-30 – 1569) beeldt deze af in zijn prenten. Kunstenaar Gerard van Lankveld (1947) werkt vanuit zijn woning aan zijn eigen utopie en ook Laure Prouvost (1978) geeft met haar werk oplossingen voor een betere wereld. Soms zijn deze werelden akelig en somber, zoals de apocalyptische voorstellingen in middeleeuwse manuscripten, in het werk van Fiona Lutjenhuis (1991) en in War of the Worlds (1897) van H.G. Wells. Nostradamus (1503-1566) weet precies hoe de toekomst eruit zal zien, anderen fantaseren erover. Al deze verhalen en kunstwerken zeggen iets over de tijd waarin ze gemaakt zijn en over de verlangens die leven in de maatschappij. In die zin zeggen ze ook iets over de wereld van vandaag.
Met boeken van onder meer: Augustinus, Edward Bellamy, Jan van Mandeville, Thomas More, William Morris, Michel Nostradamus, Plinius de Oudere, George Psalmanazar, Albert Robida, Hartmann Schedel, Vergilius, en H.G. Wells en kunst van: Pieter Bruegel, Robert Garcet, Bodys Isek Kingelez, Rens Krikhaar, Gerard van Lankveld, Alexandre Leger, Fiona Lutjenhuis, Laure Prouvost, Umar Rashid, Tommy Smits, Delphine Somers, George Widener en Iris van der Zee.