Thema maand van de Geschiedenis 2021: Aan het werk

(Video onder het bericht)

James Kennedy schrijft het essay van de Maand van de Geschiedenis 2021. Dit is bekendgemaakt in OVT op NPO Radio 1. De Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland dat elk jaar plaatsvindt in oktober, draagt dit jaar het thema Aan het werk. Eerdere essayisten zijn onder anderen Herman Pleij, Fidan Ekiz en Abdelkader Benali.

Arbeidsethos
‘Wij Nederlanders hebben de arbeid altijd lief gehad om de arbeid zelf’, schreef een krant na de bevrijding in 1945. Het bevrijde volk kon niet wachten om eindelijk weer zelf de handen uit de mouwen te steken voor de wederopbouw van hun land. Dat arbeidsethos was volgens de algemene overtuiging deel van hun volksaard. Maar in Aan het werk betoogt James Kennedy dat dit arbeidsethos niet alleen draaide om werk. Zelfs ten tijde van de wederopbouw probeerden Nederlanders een balans te vinden tussen werk, ontspanning en privéleven. Hoe die balans eruitzag, was in de naoorlogse decennia aan verandering onderhevig.

De Amerikaanse historicus James Kennedy is hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis. Ook zat hij de commissie voor die vorig jaar de herziene Canon van Nederland presenteerde en publiceert hij regelmatig in diverse dagbladen. Het essay Aan het werk is een uitgave van Uitgeverij Prometheus en is de hele maand oktober te koop in de boekhandel voor € 4,99, zo lang de voorraad strekt. De bekendmaking van James Kennedy als Maand van de Geschiedenis-essayist in OVT is hier terug te luisteren.

Aan het werk
Sinds we op twee benen lopen zijn we er het grootste deel van ons leven mee bezig: werk. Betaald of onbetaald; vrijwillig, uit nood of onder regelrechte dwang. Met het hoofd of met de handen; met passie of met frisse tegenzin. Voor een baas of voor jezelf; voor het geld of voor het grotere goed. Arbeid komt in alle vormen, kleuren, smaken en maten en heeft zich door de eeuwen heen telkens opnieuw uitgevonden. Van de enige manier om de eerste levensbehoeften te vervullen tot een wezenlijk kenmerk van wie je bent en waar je bij hoort. 

Over de maand van de geschiedenis
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met talloze musea, bibliotheken, boekhandels, archieven en andere culturele instellingen organiseert de Maand honderden activiteiten door het hele land onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’. Op 3 oktober wordt de Maand officieel geopend door een live uitzending van OVT in het Nederlands Openluchtmuseum en de aftrap van het Erfgoedfestival. Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert de Maand van de Geschiedenis voor de tiende keer. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten