Toine Heijmans winnaar Nederlandse Boekhandelsprijs 2022

(Video onder het bericht)

Toine Heijmans (1969) is de winnaar geworden van de Nederlandse Boekhandelsprijs 2022. Heijmans ontvangt deze voor de roman Zuurstofschuld. Heijmans is schrijver en columnist van de Volkskrant. Als romancier debuteerde hij met de veelgeprezen besteller Op zee, dat werd verfilmd en waarvan vele vertalingen verschenen. De Franse vertaling van Op zee werd bekroond met de prestigieuze Prix Médicis étranger, de Franse literaire prijs voor de beste vertaalde roman. Ook van Pristina werden de vertaalrechten aan Frankrijk verkocht. 

Zuurstofschuld is het adembenemende verhaal van klimvrienden Lenny en Walter, die hun dromen najagen in de Alpen en de Himalaya, en daarmee hun lot bezegelen. Ze dragen de verhalen van de grote alpinisten met zich mee, en zoeken samen een manier om geschiedenis te schrijven. Maar in de ijle lucht gelden andere wetten. Tien jaar na het verschijnen van zijn veelbekroonde bestseller Op zee neemt Toine Heijmans de lezer opnieuw mee naar een onverbiddelijke wereld, met een roman over vrijheid en vriendschap, storm en lawines, en de gevolgen van radicale keuzes. Wat de bergen met de mens doen, en wat de mens doet met de bergen, daar gaat het om.

Over de prijs
De Nederlandse Boekhandelsprijs is een literatuurprijs die sinds 2015 jaarlijks wordt toegekend aan een oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk. De prijs is geen jury- of publieksprijs, maar een verkiezing onder de boekverkopers van Nederland, die elke dag met boeken bezig zijn. De prijs is bestemd voor een werk dat in de ogen van de boekverkopers meer aandacht verdient. Er zijn geen genomineerden, er kan gekozen worden uit alle oorspronkelijk in het Nederlands uitgegeven boeken die zijn verschenen in het afgelopen jaar. Iedereen die in een boekhandel werkt kan zijn of haar favoriete boek voordragen.

Het idee voor de Nederlandse Boekhandelsprijs is geïnspireerd op een aantal prestigieuze boekhandelsprijzen in het buitenland. Onder de gelauwerden van de Franse Prix des Libraires, de Deutscher Buchpreis en de Amerikaanse National Book Award bevinden zich literaire grootheden als Patrick Modiano, Robert Menasse, Philip Roth en John Cheever. De prijs bestaat uit een landelijke advertentiecampagne en een speciale luxe boekhandelsprijs-editie van het boek (die door boekhandels na de uitreiking grootscheeps wordt ingekocht). Daarnaast is de prijs een grote stap op weg naar een vertaling. Zo is Jaap Robbens roman Birk (de winnaar van 2015) verkrijgbaar in het Duits, Engels, Tsjechisch en Turks en van Het smelt van Lize Spit (winnaar 2017) zijn de vertaalrechten verkocht aan uitgeverijen in Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Noorwegen en Denemarken. Het winnen van de Boekhandelsprijs is dus voor buitenlandse uitgevers geweldig interessant.

De Nederlandse Boekhandelsprijs is een initiatief van boekverkoper (Boekhandel Den Boer Baarn) Gerda Aukes. De Nederlandse Boekhandelsprijs wordt financieel ondersteund door CB / Centraal Boekhuis in Culemborg.

Gerelateerde berichten
Lees meer

In Bibliotheekblad nr 4

Bibliotheekblad SchrijfwedstrijdDit jaar zal voor het eerst de Bibliotheekblad Schrijfwedstrijd gehouden worden. Een unieke mogelijkheid om de bibliotheken extra in…