Tsead Bruinja schrijft Boekenweekgedicht 2023

Foto: Tessa Posthuma de Boer

(Gedicht + video onder artikel)

Het Boekenweekgedicht is dit jaar geschreven door Tsead Bruinja. Zijn gedicht ‘Anders ben ik met jou’ werd onthuld in dagblad Trouw, begeleid door een interview met de dichter. Bruinja heeft met zijn gedicht een primeur, want het verschijnt in zowel het Nederlands als het Fries. Het gedicht geeft de vele aspecten van het zijn weer die ook met het Boekenweekthema Ik ben alles belicht worden. Het wordt vanaf de start van de Boekenweek verspreid via 100.000 Boomerang-kaarten en is gedrukt op speciale linnen tassen die boekhandels en bibliotheken cadeau gegeven.

Directeur stichting CPNB Eveline Aendekerk: ‘Het Boekenweekthema “Ik ben alles” nodigt je uit om stil te staan bij wie je bent. Met het gedicht “Anders ben ik met jou” weet Tsead Bruinja verschillende versies van het ik gezicht te geven en toont hij op een prachtige en pakkende manier de veelzijdigheid van het individu in relatie met de ander.’

Tsead Bruinja (1974), een 44-jarige Friese Amsterdammer, schrijft Fries- en Nederlandstalige poëzie. Hij debuteerde in 2000 in het Fries met De wizers yn it read en in 2003 in het Nederlands met Dat het zo hoorde. Als zesde Dichter des Vaderlands wist hij met zijn krachtige poëzie menig publiek te raken en vertolkte hij een belangrijke stem in de samenleving. Bruinja weet met een eerlijke en eenvoudige woordkeuze zowel gevoelig als scherpzinnig te zijn en tegelijkertijd epiek en ruwheid af te wisselen. Ook zal hij dit jaar deel uitmaken van de jury van de P.C. Hooftprijs, de belangrijkste literaire prijs in het Nederlandse taalgebied

Schrijfwedstrijd
De Boekenweekdichter wordt traditioneel op de zaterdag vóór de Boekenweek bekendgemaakt. Daarmee warmt hij het publiek vast op voor het grootse lezersfeest dat een week lang in alle boekhandels gevierd wordt. In de aanloop naar de 88ste Boekenweek werd tevens voor het eerst een schrijfwedstrijd voor korte verhalen georganiseerd. Winnaar Telle van Beek stuurde het verhaal Schuld’ in en won daarmee twee felbegeerde Boekenbalkaarten, een geldbedrag van € 1000 en publicatie van het verhaal. ‘Schuld’ is vanaf vandaag in bijlage Mezza van het AD en 7 regiokranten en op lezerscommunity Hebban.nl te lezen.

De schrijfwedstrijd had net als de Boekenweek van 2023 het thema ‘Ik ben alles’, waarmee de pluriformiteit van onze identiteit wordt gevierd. Een bijzonder actueel thema. Want hoewel de zoektocht naar wie je bent van alle tijden is, voelt die in de huidige tijdgeest dwingender, complexer en spannender dan ooit. Met de veelheid aan rollen die we vervullen – die van ouder en kind, van partner en collega, van leerling en mentor – en de veelheid aan gezichten die we on- en offline tonen, is eenieder van ons de optelsom van al die componenten. Verhalen stellen ons in staat om onszelf en anderen beter te leren kennen. Verzonken in een verhaal is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt.

Boekenweek
Lezers krijgen tijdens de Boekenweek het Boekenweekgeschenk, geschreven door Lize Spit, cadeau van de boekhandel bij besteding vanaf € 15 aan Nederlandstalige boeken. Het Boekenweekessay door Raoul de Jong ligt voor € 5 in de winkel. De 88ste Boekenweek, het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 11 t/m zondag 19 maart en wordt op 10 maart geopend met het Boekenbal, dat dit jaar weer traditioneel plaatsvindt in ITA in Amsterdam.

Het hele jaar door dichters
De CPNB geeft poëzie het hele jaar een podium bij haar verschillende campagnes. Hiermee wordt een groot en divers publiek bereikt, zodat ook de lezers die normaal minder snel met poëzie in aanraking zouden komen, de kracht van poëzie leren kennen. De CPNB wordt daarbij ondersteund door het Van Beuningen/Peterich-fonds. In de periode 2021-2022 werden maar liefst 460.000 Boomerang-kaarten met poëzie over het land verspreid en werden de diverse gedichten door miljoenen mensen gezien op sociale media.


Gerelateerde berichten