Uitkeringsregeling (SPUK) voor het versterken van het bibliothekennetwerk is gepubliceerd

Foto: Shutterstock

(Bron: Rijksoverheid)

De regeling voor het aanvragen van uitkeringen om het bibliothekennetwerk te versterken, is gepubliceerd. Met deze tijdelijke regeling kunnen gemeenten vanaf half mei 2023 geld aanvragen om nieuwe bibliotheekvestigingen op te richten en om bestaande bibliotheekvoorzieningen te verbeteren of verder te ontwikkelen. Het geld kan bijvoorbeeld gebruikt worden om bibliotheken langer open te laten zijn of om van een afhaalpunt voor boeken een volwaardige vestiging te maken. Gemeenten en bibliotheekorganisaties kunnen hier nu gezamenlijk concrete voorstellen voor bedenken.

Miljoenen naar bibliotheken
Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) maakte eerder bekend dat er de komende jaren miljoenen euro’s extra gaan naar openbare bibliotheken. Met dat geld wil ze ervoor zorgen dat elke gemeente een toekomstbestendige bibliotheekvoorziening heeft. Komend jaar is € 29,7 miljoen beschikbaar, en dat loopt op tot een structureel bedrag van € 58,7 miljoen euro vanaf 2025. Een deel van dit geld komt nu beschikbaar via de tijdelijke regeling voor gemeenten.

Zorgplicht
Door gebruik te maken van de tijdelijke regeling kunnen gemeenten het bibliothekennetwerk versterken en zich voorbereiden op de wijziging van de Bibliotheekwet in 2025. Dan gaat een zorgplicht gelden. Dat betekent dat gemeenten de wettelijke taak krijgen om ervoor te zorgen dat inwoners toegang hebben tot een volwaardige bibliotheek, zodat de toegang tot bibliotheken in de toekomst is gewaarborgd. De provincies zorgen via hun ondersteuningsinstellingen dat lokale bibliotheken hierbij de nodige hulp krijgen.
Gemeenten kunnen van half mei tot half juni 2023 aanvragen indienen. Eind 2023 staat een tweede aanvraagronde gepland. Gemeenten moeten minstens 20% van de gemaakte kosten zelf financieren. De provinciale ondersteuningsinstellingen kunnen helpen bij het opstellen van aanvragen.
De Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) voert de regeling uit, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Meer informatie is HIER te vinden.

Gerelateerde berichten
Lees meer

De magie van voorlezen bij De Nationale Voorleeswedstrijd

(Video onder bericht) De start van een nieuw schooljaar, betekent ook de start van de nieuwe editie van De Nationale Voorleeswedstrijd. Stichting Lezen organiseert deze leesbevorderingscampagne voor de groepen 7 en 8 van de basisschool dit jaar voor de 32e keer en werkt daarbij samen met de Bibliotheken. Het doel van de campagne: bovenbouwleerlingen enthousiast maken voor (voor)lezen en hen in aanraking laten komen met jeugdliteratuur. Uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf groep 6 minder gemotiveerd raken om te lezen. Sommige experts denken dat dit komt doordat de nadruk bij het lezen steeds meer komt te liggen op lezen om te leren, in plaats van lezen voor je plezier. Maar ook andere factoren kunnen een rol spelen; leerlingen ontwikkelen een voorkeur voor andere media, zoals computergames, internet en sociale media. Verder heeft niet elke bovenbouwleerling het vloeiend lezen al helemaal onder de knie, waardoor tekstbegrip en leesplezier onder druk komen te staan. Uit de internationale meting PIRLS­2023 blijkt dat Nederlandse tien­jarigen ten opzichte van hun leeftijdsgenoten in andere landen en ten opzichte van voorgaande jaren slechter zijn gaan presteren op leesvaardigheid. Nederland bungelt inmiddels ook qua leesmotivatie onderaan de ranglijst. Voorlezen stimuleren in verschillende…