Wat zouden kinderen doen als ze in de gemeenteraad zitten?

Foto: Shutterstock

Als kinderen het in Zwolle voor het zeggen hadden, wat zouden zij dan veranderen? Stadkamer organiseert ‘Als ik de baas zou zijn…’ een project voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar dat in het teken staat van democratie. Als voorloper van de gemeenteraadsverkiezingen wordt op 27 januari zelfs een kinderraad beëdigd die met de lokale politiek in gesprek zal gaan. Kinderen kunnen zich opgeven voor de kinderraad tot en met 22 januari.

Het doel van het project is om kinderen aan het denken te zetten over politiek, maar daar blijft het niet bij. De kinderraad gaat onder andere samen met kunstenaars in de voorjaarsvakantie aan het werk om lokale politici te tonen wat zij belangrijk vinden. Tot slot vindt er op 2 maart een politiek debat plaats, waar de kinderraad in gesprek gaat met raadsleden.

Niet in de kinderraad, wel meedenken? Vul een wenskaart in! Ook kinderen die niet deelnemen aan de kinderraad kunnen tot en met 22 januari hun politieke steentje bijdragen door een wenskaart in te vullen met daarop wat zij graag zouden willen veranderen op school, in de buurt of in heel Zwolle.        

Twijfel je als ouder of je kind geschikt is om zitting te nemen in de kinderraad? Stel je kind dan de volgende vragen:

·        Ben je tussen de 9 en 12 jaar?

·        Als ik de baas zou zijn van onze stad, dan zou ik… Kun jij deze vraag afmaken?

·        Wil jij de bazen van Zwolle ontmoeten, vragen stellen en ideeën bespreken?

·        Ben jij nieuwsgierig hoe je de regels (op school of in jouw buurt) kunt veranderen of hele nieuwe regels kunt maken door en met muziek, dans, rap en theater?

·        Wil je officieel geïnstalleerd worden als kinderraadslid en wensen van kinderen bespreekbaar maken?

·        Ben je beschikbaar in de voorjaarsvakantie, zodat je mee kunt doen aan vette workshops die je meer over democratie leren?

Als deze vragen met ‘ja’ beantwoord worden, dan is jouw kind de ideale kandidaat om kinderraadslid te worden!

Aanmelden voor de kinderraad kan via www.stadkamer.nl/aidbzz en de wenskaarten kunnen in alle vestigingen van Stadkamer in de stembussen gegooid worden.

Gerelateerde berichten