Workshop: ‘Gezinsgerichte programma’s’ (14 september)

Photo by Alexander Dummer on Unsplash

(Ingezonden mededeling)

Organiseert jouw organisatie aanvullend onderwijs voor kinderen van 0 en 18 jaar en wil je daar graag ouders bij betrekken? Meld je aan voor NEXT! NEXT is het landelijke netwerk waar je geïnspireerd raakt over hoe je ouders betrekt bij het aanvullend onderwijs van hun kinderen én waarbij je in contact komt met mogelijke samenwerkingspartners in jouw regio.

Workshop: ‘Gezinsgerichte programma’s’
Op woensdag 14 september van 9.30 tot 11.00 organiseert NEXT een workshop over de programma’s Opstapje, Opstap en VVE Thuis. Met deze programma’s wordt de ontwikkeling van kinderen tussen de 1 en 6 jaar gestimuleerd en de kwaliteit van ouder-kind interactie bevorderd. 

De workshop wordt gegeven door: 

 • Hilde Kalthoff, expert Ontwikkelingsstimulering van het jonge kind bij Bereslim. Ze heeft ervaring op de thema’s educatief partnerschap, opvoedingsondersteuning en voor- en vroegschoolse educatie. 
 • Renske Smit, Social Professional bij JES Rijnland. Ze is coördinator VoorleesExpress en voert ontwikkelingsgerichte thuisprogramma’s uit.  

Lees de flyer voor meer informatie. Wil je meedoen? Meld je dan aan via dit formulier. 

Conferentie: ‘Samenwerken met ouders in aanvullend onderwijs’
Wil jij andere professionals en experts over educatief partnerschap met ouders en aanvullend onderwijs ontmoeten en nieuwe inspiratie op doen? Kom dan naar de conferentie ‘Samenwerken met ouders in aanvullend onderwijs’. Het belooft een interessante middag te worden met verschillende presentaties en workshops. Je kunt ook één van je eigen projecten of initiatieven presenteren op een poster, om zo anderen te inspireren. 

Praktische informatie
Datum:         10 november 2022 
Locatie:         Leiden 
Tijd:                13:00 – 17:00 
Kosten:         Gratis* 

Lees de flyer voor meer informatie over de conferenties. Kom je ook? Meld je dan aan via dit formulier. 

* Kom je niet of meld je je na 3 november 2022 nog af, dan brengen we €50,- in rekening. Zo willen we voorkomen dat er onnodig kosten gemaakt worden voor catering en zaalhuur. 

Waarom is Taal en Ouderbetrokkenheid belangrijk?
Ouderbetrokkenheid is een belangrijke succesfactor voor het leersucces van kinderen. Dat geldt voor het reguliere onderwijs, maar ook zeker voor aanvullend onderwijs. Voor sommige ouders is het lastig om op de hoogte te zijn van wat er op school speelt, bijvoorbeeld omdat ze de schooltaal niet goed beheersen of het moeilijk vinden om hun kind te helpen. Door ouders te betrekken bij educatieve activiteiten voor kinderen, werk je aan het leersucces van kinderen én bied je ouders de kans zich verder te ontwikkelen. 

Wat verstaan we onder aanvullend onderwijs?
‘Intentionele, georganiseerde vormen van leren en ontwikkelen’ die niet onder het reguliere onderwijs vallen (Elfers e.a., 2021), noemen wij aanvullend onderwijs. Denk hierbij aan huiswerkbegeleiding, zomer- en weekendscholen, leesbevorderingsprogramma’s, culturele educatie en programma’s vanuit bibliotheken, musea of welzijnsorganisaties.

Waarom NEXT?  
Er zijn veel organisaties die aanvullend onderwijs bieden. Veel van hen willen ouders meer betrekken bij wat zij doen en ouders de handvatten bieden om nog meer bij te dragen aan de ontwikkeling van hun kind. NEXT wil deze organisaties ondersteunen in dat proces. Het netwerk heeft het doel om kennis en inspiratie te delen, zodat organisaties elkaar inspireren en om organisaties aan elkaar te verbinden om zo (lokale) samenwerkingen op te zetten. 

NEXT biedt jou:

 • inspiratie en kennis rondom het betrekken van ouders.
 • de kans om je eigen aanbod te versterken op het gebied van Taal en Ouderbetrokkenheid.
 • toegang tot een actief netwerk van organisaties die aanvullend onderwijs aanbieden waarbinnen kennis en ervaringen over Taal en Ouderbetrokkenheid gedeeld worden.
 • toegang tot een online platform met informatie en good practices van andere organisaties.
 • toegang tot een serie bijeenkomsten over verschillende aspecten van Taal en Ouderbetrokkenheid.

Dit netwerk is voor jou als:

 • je aanvullend onderwijs aanbiedt.
 • je ervaring hebt met, of ervaring wil opdoen met het betrekken van ouders bij het aanbod voor de kinderen. 

Doe je mee?  
Vul dan het inschrijfformulier in. 
Hierbij kun je ook gelijk je wensen en input voor het netwerk leveren. Lid worden van NEXT is in het jaar 2022 kosteloos.   

Het NEXT – team   
NEXT is een samenwerking tussen Stichting Kennis en sociale Cohesie (SKC)JES Rijnland en ITTA UvA. 
De organisatie wordt uitgevoerd door: 

 • Reda Belkadi (SKC) is sinds 2003 betrokken bij SKC. Hij is begonnen als vrijwilliger. In de periode 2005 tot en met 2008 heeft hij het Mentorproject gecoördineerd in de verschillende stadsdelen in Amsterdam. Sinds juni 2008 is hij directeur van SKC. 
 • Maaike Kemmink (SKC) werkt als freelancer voor projecten die de wereld wat mooier maken en die verbindend werken. Ze is onder meer als tekstschrijver en vertaler betrokken bij een project over alternatieve manieren van tweedetaalverwerving. 
 • Carolien de Groot (JES)  is oprichter en directeur-bestuurder van JES Rijnland en JES Duin- en Bollenstreek. ‘Ieder kind taalvaardig’ is één van de speerpunten van JES. Ondersteuning van ouders is daarbij hard nodig. 
 • Renske Smit (JES) is Social Professional bij JES Rijnland. Ze werkt al jarenlang met ouders en hun kinderen. Na een carrière in de kinderopvang, werkt Renske nu bij JES als coördinator van de VoorleesExpress en voert zij ontwikkelingsgerichte thuisprogramma’s uit, waarbij ze ouders intensief betrekt. 
 • Esra van den Aker (ITTA) werkt als adviseur volwasseneneducatie bij het ITTA. In haar werk streeft ze naar het creëren van gelijke kansen. Ze doet dat door mensen, organisaties en ideeën aan elkaar te verbinden. 
 • Manouk van den Brink (ITTA) werkt als adviseur volwasseneneducatie bij het ITTA. Ze is gespecialiseerd in onderwerpen zoals basisvaardigheden en Taal en Ouderbetrokkenheid. Ze brengt graag kennis over naar de praktijk. 

Contact  
Heb je een vraag of wil je gewoon even met ons praten over het thema?
Mail naar next@itta.uva.nl of neem contact op met Manouk van den Brink via 06 – 215 77 427.

NEXT wordt gefinancierd vanuit het subsidieprogramma Tel mee met Taal. 

Gerelateerde berichten