15-jarig Jubileum Passend Lezen gevierd

Op vrijdag 30 september vierde Bibliotheekservice Passend Lezen op feestelijke wijze haar 15-jarig jubileum tijdens de ZieZo-beurs in Utrecht. In aanwezigheid van klanten en partners van Passend Lezen ontving Tweede Kamerlid Daan de Kort, zelf slechtziend, 15 boeken die 15 jaar geleden in de collectie beschikbaar kwamen. Deze overhandiging markeerde het bestaan van de voorziening in de huidige vorm en waar Passend Lezen voor staat; het toegankelijk maken van lectuur voor mensen met een leesbeperking.

Wat ooit begon als particuliere braillebibliotheek is, na verschillende wijzigingen in vorm en naam, inmiddels 15 jaar dé bibliotheek voor mensen die blind of slechtziend zijn, dyslexie hebben of te maken hebben met een fysieke of cognitieve beperking. Ruim 53.000 klanten maken gebruik van Passend Lezen. Dagelijks lezen zij boeken, kranten en tijdschriften in een leesvorm naar keuze zoals audio, braille, grootletter of een combinatie van leesvormen. De collectie waaruit ze kunnen kiezen bestaat momenteel uit meer dan 87.000 gesproken boeken en ruim 20.000 brailleboeken.

Toegankelijkheid
Als stichting stelt Passend Lezen zich ten doel om mensen met een leesbeperking toegang te geven tot de wereld van kennis en cultuur om zo de persoonlijke ontplooiing te stimuleren en hun positie in de samenleving te verbeteren. Dit uit zich op verschillende manieren; zo wordt Passend Lezen gebruikt door bijvoorbeeld jongeren met een leesbeperking voor hun leeslijst op school, maar ook door ouderen die op latere leeftijd slechter gaan zien en alsnog op een aangepaste manier genieten van hun favoriete boek of tijdschrift.

Gerelateerde berichten