Winnaar Hebban Debuutprijs 2024: Tosca van Maud Vanhauwaert

v.l.n.r. Lize Spit en winnaar Maud Vanhauwaert

Zojuist is het boek Tosca, geschreven door Maud Vanhauwaert (Das Mag), uitgeroepen tot winnaar van de Hebban Debuutprijs 2024. De winnaar werd in haar huis in Antwerpen verrast tijdens het NPO 1-programma Goedemorgen Nederland van WNL. Vanhauwaert is de tweede Vlaamse winnaar van de Hebban Debuutprijs. Zij kreeg het nieuws in het tv-programma te horen van Lize Spit, die de prijs in 2016 won voor Het smelt. Morgen krijgt Vanhauwaert tijdens het Debutantenbal in Sociëteit De Kring in Amsterdam de prijs uitgereikt door CPNB directeur Eveline Aendekerk, ook krijgt zij een cheque van 2.500 euro uit handen van Liselore van Paassen van hoofdsponsor Looplabb.

De vakjury prijst Vanhauwaerts debuut: ‘Met Tosca zet Maud Vanhauwaert een indrukwekkend debuut neer dat boven de andere genomineerden van de Hebban Debuutprijs 2024 uitstijgt. En dat terwijl wij toch al blij verrast waren door het hoge literaire niveau van de shortlist dit jaar. Vanhauwaert onthult zichzelf als een meesterverteller en weet een unieke literaire ervaring te creëren. De inhoud en vorm van Tosca zijn zo met elkaar versmeed dat ze niet los van elkaar gezien kunnen worden. De roman van Maud Vanhauwaert is een totaalpakket, met een geheel eigen geluid dat de lezer reikhalzend laat uitkijken naar meer.’

Wie is debutant Maud Vanhauwaert? 
Maud Vanhauwaert is een Vlaams schrijver en performer. Ze publiceerde de gelauwerde bundels Ik ben mogelijk (2011) en Wij zijn evenwijdig (2014) en schrijft cursiefjes voor De Morgen. Uit haar Antwerps stadsdichterschap vloeide Het stad in mij (2020), dat werd bekroond met de Jan Campertprijs en door De Morgen ‘een feest’ werd genoemd. Hebban sprak met haar over haar debuutroman Tosca naar aanleiding van de nominatie voor de Hebban Debuutprijs: lees het interview hier. Het NPO Radio 1 programma Met het Oog op Morgen van de NOS interviewde haar in hun speciale zomerserie over debuteren: beluister de uitzending.

Synopsis Tosca
In een brief aan haar uitgever legt vertaalster May uit hoe een treffend potloodportret het begin vormde van een verstikkende uitwisseling van woorden met Aline, een jonge vrouw die zich al lijkt te verzoenen met haar nakende dood. Hoe harder May deze Aline probeert te leren kennen, te begrijpen, te redden, hoe meer May met lege handen lijkt te staan. En lege pagina’s.
Tosca is een poëtische roman vol onderhuidse spanning over twee vrouwen die verstrengeld raken in een toxische relatie, waarbij de grens tussen feit en fictie flou wordt en waarin steeds twijfelachtiger wordt wie wie parasiteert. Een even zinderend als poëtisch kat-en-muisspel.

Het Debutantenbal
Op zaterdag 7 september vanaf 15 uur tot de late uurtjes, organiseren Schrijfacademie Editio, Lezersplatform Hebban, SLAA en Sociëteit De Kring een nieuwe editie van het Debutantenbal. Na het succes van vorig jaar komt er een uitgebreider vervolg: naast prijsuitreikingen (de Hebban Debuutprijs 2024, de Editio Debutantenprijs en de Renate Dorrestein Prijs) is er een bomvol programma. Een bruisend feest voor schrijvers, lezers en aanstormend talent met workshops, speeddates met uitgevers en redacteuren, een open mic en masterclasses voor startende en net gedebuteerde auteurs. Meer informatie.

De Hebban Debuutprijs
De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten georganiseerd door lezerscommunity Hebban.nl en werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. De Hebban Debuutprijs richt zich uitsluitend op literaire fictie en is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. Een lezersjury bestaande uit meer dan honderd lezers bepaalt de shortlist. Een professionele vakjury kiest vervolgens het beste debuut. Eerdere winnaars waren Lize Spit met Het smelt (2016), Roxane van Iperen met Schuim der aarde (2017), Antoinette Beumer met Mijn vader is een vliegtuig (2018), Thomas Rueb met Laura H. (2019), Judith Fanto met Viktor (2020), Simone Atangana Bekono met Confrontaties (2021), Koen Caris met Stenen eten (2022) en Forugh Karimi met De moeders van Mahipar (2023).

Op de shortlist van de Hebban Debuutprijs stonden de volgende andere genomineerden:
Tussen morgenzee en avondland van Ramy El-Dardiry (Querido)
Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi (Prometheus)
Droomhuis van Inez de Goede (Orlando)
Beste mevrouw Eva van Valentijn de Heer (Pluim)

De vakjury
De vakjury van de Hebban Debuutprijs 2024 bestaat uit Hebban-redacteuren Debbie van der Zande, Martijn Lindeboom, Suzette Eikelenboom en Roos Wolthers, Hebban-recensenten Lieke Roovers, Sigried Lievens en Gigi van de Loo en boekverkopers Evelyn Evertsen (Boekhandel Westerhof, Zwolle), Pauline Goedemans (Boekhandel Grimbergen, Lisse) en Peter Hoomans (Boekhandel Scheltema, Amsterdam).

Gerelateerde berichten