Duitse vestiging uitgeverij Eenvoudig Communiceren wint uitgeversprijs

Minister Claudia Roth, minister van Cultuur en Media in Duitsland en uitgever Ralf Beekveldt van Eenvoudig Communiceren

De Duitse vestiging van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren (Spaß am Lesen Verlag), bekend van de boeken in eenvoudige taal, heeft de Deutscher Verlagspreis in ontvangst genomen.

De Deutscher Verlagspreis is de belangrijkste prijs voor uitgeverijen in Duitsland. Spaß am Lesen Verlag, de zusteruitgeverij van Eenvoudig Communiceren, ontving deze prijs van Claudia Roth, minister van Cultuur en Media in Duitsland, tijdens de Frankfurter Buchmesse. Minister Roth benadrukte het belang van kleine, onafhankelijke uitgeverijen als Spaß am Lesen Verlag voor de democratie. Dankzij deze uitgeverijen kunnen alle doelgroepen bereikt en geïnformeerd worden. Minister Roth is dan ook van plan om een voorstel in te dienen voor subsidieregelingen voor kleine uitgeverijen.

Erkenning in Nederland
Directeur Ralf Beekveldt: ‘We zijn ontzettend trots op de winst van onze Duitse vestiging. De prijs geeft erkenning aan het werk van de uitgeverij en aan het belang van eenvoudige boeken. Deze erkenning is iets wat we in Nederland vaak nog missen. Want hoewel er volgens de Rekenkamer maar liefst 2,5 miljoen mensen in Nederland laaggeletterd zijn, is er nog te weinig aandacht voor eenvoudige boeken die de leesvaardigheden van deze mensen bevorderen. We zien in Nederland een tegengestelde trend vergeleken met Duitsland: waar daar gekeken wordt naar subsidieregelingen, wordt hier juist de btw op boeken verhoogd. Hier lijden veel uitgeverijen onder, vooral de kleine uitgeverijen die zich inzetten voor specifieke doelgroepen, zoals onze uitgeverij. Dit komt de leesbevordering en de democratie dan ook niet ten goede. Wij brengen graag verandering in deze negatieve trend! Daarom roepen we de Nederlandse overheid op om diversiteit in boeken te erkennen als een essentieel onderdeel van de leesbevordering. Ondersteun uitgeverijen die mensen motiveren te (oefenen met) lezen. Want het is van groot belang dat iedereen de kans krijgt om mee te doen en denken in onze maatschappij. In Duitsland is diversiteit al een belangrijk thema en kan daarom als voorbeeld dienen.’

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren
Voor veel mensen zijn ‘gewone’ boeken veel te moeilijk. Daarom maakt uitgeverij Eenvoudig Communiceren romans, kranten en werkboeken in eenvoudig Nederlands. De teksten bestaan uit een eenvoudige verhaalstructuur, korte zinnen, grote letters, eenvoudige grammatica en makkelijke woorden. Zo kunnen jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen opeens wél een boek uitlezen. Dat geeft zelfvertrouwen en brengt het plezier in lezen terug.

Gerelateerde berichten