De bibliotheek in Leusden, een vestiging van Bibliotheek Eemland, start een zogeheten zadenbibliotheek. Vanaf woensdag 20 mei kunnen bezoekers kosteloos zaden lenen en ruilen. Bibliotheek Eemland stelt de Zadenbieb in Leusden In het leven te roepen vanwege het door de Food and Agriculture Organization (FAO) geïnitieerde Internationale jaar van de Plantengezondheid.
‘Het verbouwen van eigen voedsel wordt door het uitlenen van zaden eenvoudiger, goedkoper en succesvoller. Bovendien krijgen meer mensen met de Zadenbieb toegang tot veel verschillende biologische zaden en is er de mogelijkheid om kennis te delen. De bibliotheek heeft daarnaast een grote collectie boeken op het gebied van (moes)tuinieren om bezoekers te informeren. (…) De collectie van de Zadenbieb bestaat uit groenten-, kruiden- en bloemenzaden en is samengesteld uit zaden die gedoneerd zijn door onder andere zadenbedrijf Vreeken uit Dordrecht. Daarnaast wordt de collectie door klanten aangevuld. De Bibliotheek Leusden vraagt de klanten die gebruikmaken van de Zadenbibliotheek om van de sterkste plant zaden te winnen en om deze weer terug te brengen naar de Zadenbieb. Zo kan de collectie blijven bestaan en groeien,’ aldus Bibliotheek Eemland.
De Zadenbieb in Bibliotheek Leusden is opgezet naar voorbeeld van en in samenwerking met de Zadenbibliotheek Fryslân, en is waarschijnlijk de eerste Nederlandse zadenbibliotheek buiten Friesland. In het Friese Joure opende in 2018, in samenwerking met Roeach (een permacultuurtuin in Joure), in de bibliotheekvestiging van Bibliotheken Mar en Fean de eerste Nederlandse zadenbibliotheek, die uitgroeide tot de Zadenbibliotheek Fryslân. Ook in de vestigingen Lemmer en Balk van Bibliotheken Mar en Fean zijn daarna zadenbibliotheken gerealiseerd, evenals in vier vestigingen van dBieb (in Leeuwarden. Burgum, Stiens en Grou) en in negen vestigingen van Bibliotheken Noord Fryslân (Ameland-Nes, Buitenpost, De Westereen, Franeker, Harlingen, Schiermonnikoog, St.-Annaparochie, Terschelling en Vlieland). Dit jaar hoopt de Zadenbieb Fryslân te groeien tot 18 zadenbiebs, aldus Bibliotheek Eemland.
Het fenomeen zadenbibliotheek, dat is komen overwaaien uit de Verenigde Staten, kreeg in Vlaanderen al eerder voet aan de grond en is er ook wijder verspreid. In 2012 startte Tim Lerno van Bibliotheek Londerzeel als eerste in Vlaanderen met een zogeheten zadenbib. Inmiddels zijn er zo’n vijftig Vlaamse openbare bibliotheken die een zadenbibliotheek aanbieden.