Nijntje-boeken voor kinderen met een visuele beperking uitgebracht

Uitgeverij Mercis heeft vijf titels uit de Nijntje-reeks voorzien van voelbare tekeningen en van tekst in zwartdruk en braille. Tijdens het Leesfeest van de Vereniging Onbeperkt Lezen, zijn de boeken gepresenteerd. 

Kinderen met een visuele beperking willen het liefst zo veel mogelijk meedoen. Net als hun ziende leeftijdsgenootjes willen ook zij kunnen aanwijzen welke schelpen Nijntje op het strand vindt. De voelbare Nijntje-boeken met teksten in zwartdruk en braille maken dat mogelijk. Ouders kunnen de boeken als vanouds voorlezen, terwijl blinde kinderen de kleurrijke tekeningen in reliëf kunnen verkennen. Voor hen is het daarmee ook meteen een eerste kennismaking met braille.

De voelbare Nijntje-boeken zijn in een gelimiteerde oplage geproduceerd en exclusief verkrijgbaar voor leden van Bibliotheekservice Passend Lezen. Het idee komt van Stichting Dedicon, producent van aangepaste leesvormen. Directeur Maarten Verboom: ‘We streven naar een wereld waarin iedereen toegang heeft tot tekst en beeld, ook wanneer je niet (goed) kunt zien. Na het succes van de voelbare Donald Duck was de keuze voor een voelbaar Nijntje-boek snel gemaakt.’


Gerelateerde berichten