Tijdens een congres van COC en Rutgers over gender- en seksuele diversiteit in het primair onderwijs is de nieuwe website queerkinderboeken.nl gelanceerd. Op de website zijn kinderboeken te vinden die gender- en/of seksuele diversiteit als thema hebben of die genderstereotypen aan de kaak stellen. De boeken kunnen leerkrachten, ouders en andere opvoeders helpen om deze thema’s bespreekbaar te maken en om kinderen een inclusiever boekenaanbod te bieden. De website is een uitbreiding van het succesvolle queerboeken.nl, dat zich richt op jongeren vanaf twaalf jaar.
Kennis van (recente) kinder- en jeugdboeken is voor iedere leerkracht van belang – zowel voor zichzelf als voor de leerling – maar wanneer het thema’s zoals gender- en seksuele diversiteit betreft, is het kunnen aanraden en aanbieden van passende kinderboeken nog wezenlijker. Kinderboeken kunnen ervoor zorgen dat onderwerpen niet (meer) gek, moeilijk of eng zijn. Bovendien kunnen kinderboeken kinderen een thuis bieden. Het is belangrijk dat kinderen die zich ‘anders’ voelen, zichzelf in verhalen herkennen. Door het lezen daarvan komen ze erachter dat ze helemaal niet anders zijn en dat er anderen zijn met dezelfde gevoelens en ervaringen. Om in aanraking te komen met de juiste boeken, is het van belang dat leerkrachten op de hoogte zijn van passende titels. Hetzelfde geldt voor ouders en andere (lees)opvoeders om het kind heen.
De website queerkinderboeken.nl helpt hen daarbij. Allerlei genres en niveaus uit de kinder- en jeugdliteratuur komen aan bod: prentenboeken, sprookjesbundels, AVI-boeken, non-fictie, dichtbundels en jeugdromans. Er zijn niet alleen voorleesboeken te vinden, maar ook boeken die de kinderen zelf kunnen lezen en die als aanvulling op de lesstof kunnen dienen. Met de site kunnen leerkrachten en opvoeders voorleesinspiratie opdoen en ontdekken ze welke titels niet mogen ontbreken in de schoolbibliotheek en boekenkast.
De website is een samenwerking tussen COC Nederland, de Leescoalitie en IBBY-Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door De Versterking.
Gerelateerde berichten
Boek te laat? Dit kost je gemiddeld € 0,15 per dag
Het is ons allemaal wel eens overkomen: een boek te laat ingeleverd bij de bibliotheek. Gemiddeld kost dit…
15 september 2022
Poetry International Festival Rotterdam (9 t/m 11 juni)
Het Poetry International Festival Rotterdam vindt dit jaar plaats van vrijdag 9 juni t/m zondag 11 juni in…
17 maart 2023
Webinar Media Ukkie Dagen: 25 februari
In het kader van de Media Ukkie Dagen organiseren Netwerk Mediawijsheid, de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Cubiss op…
Waag organiseert online sessie over (on)verantwoorde algoritmes en inclusieve AI
Op 29 januari organiseert Waag in haar jaarlijkse reeks ‘De staat van het internet’ een online evenement tijdens…