Samenwerkingsverband PLUSbibliotheken vanaf 2023 onderdeel van de netwerkagenda

De Stichting Kennisplatform PLUScollecties, het samenwerkingsverband van de PLUSbibliotheken en erfgoedinstellingen draagt haar activiteiten vanaf januari over. De activiteiten van de vier werkgroepen worden voortgezet en geïntegreerd binnen de netwerksamenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek, Samenwerkende POI’s Nederland en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Hiermee worden de expertise en de activiteiten van het Kennisplatform structureel geborgd. De stichting Kennisplatform PLUScollecties wordt officieel per 1 januari 2023 opgeheven. De Plusbibliotheken en erfgoedinstellingen zelf blijven bestaan en blijven ieder hun eigen activiteiten en thema’s voortzetten.

Astrid Kraal, netwerkmanager Bibliotheekstelsel: “Als netwerkpartners benadrukken we het belang dat de activiteiten van Stichting Kennisplatform PLUScollecties worden gecontinueerd. Door de werkgroepen op te nemen in de netwerkaanpak behouden we de expertise en versterken we elkaar”. 

Wat gaat er concreet veranderen?

Met de voorzitters van de vier werkgroepen (Collecties, IBL, Metadata en Bladmuziek) wordt deze overgang komende maanden gerealiseerd.

  • De werkgroep Collecties zal worden gecontinueerd in gezamenlijkheid met de Koersgroep Collectie. De Koninklijke Bibliotheek is vanuit haar verantwoordelijkheid voor het gezamenlijke collectieplan het aanspreekpunt.
  • De werkgroep Interbibliothecair Leenverkeer (IBL) zal worden ondergebracht bij SPN, gezien de wettelijke taak die hiervoor bij POI’s is belegd.
  • De werkgroep Metadata zal haar activiteiten continueren in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek.
  • De activiteiten en expertise van de werkgroep Bladmuziek raken zowel aan de collectie als aan de expertise die aanwezig is binnen Musidesk Rijnbrink. Er zullen gesprekken plaatsvinden over de wijze waarop deze werkgroep het beste kan worden verbonden aan de netwerkagenda.

Meer informatie is te vinden op www.pluscollecties.nl.

Gerelateerde berichten
Lees meer

De magie van voorlezen bij De Nationale Voorleeswedstrijd

(Video onder bericht) De start van een nieuw schooljaar, betekent ook de start van de nieuwe editie van De Nationale Voorleeswedstrijd. Stichting Lezen organiseert deze leesbevorderingscampagne voor de groepen 7 en 8 van de basisschool dit jaar voor de 32e keer en werkt daarbij samen met de Bibliotheken. Het doel van de campagne: bovenbouwleerlingen enthousiast maken voor (voor)lezen en hen in aanraking laten komen met jeugdliteratuur. Uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf groep 6 minder gemotiveerd raken om te lezen. Sommige experts denken dat dit komt doordat de nadruk bij het lezen steeds meer komt te liggen op lezen om te leren, in plaats van lezen voor je plezier. Maar ook andere factoren kunnen een rol spelen; leerlingen ontwikkelen een voorkeur voor andere media, zoals computergames, internet en sociale media. Verder heeft niet elke bovenbouwleerling het vloeiend lezen al helemaal onder de knie, waardoor tekstbegrip en leesplezier onder druk komen te staan. Uit de internationale meting PIRLS­2023 blijkt dat Nederlandse tien­jarigen ten opzichte van hun leeftijdsgenoten in andere landen en ten opzichte van voorgaande jaren slechter zijn gaan presteren op leesvaardigheid. Nederland bungelt inmiddels ook qua leesmotivatie onderaan de ranglijst. Voorlezen stimuleren in verschillende…