Anjet Daanje door jongeren bekroond met De Inktaap 2024

Het lied van ooievaar en dromedaris van de Groningse auteur Anjet Daanje valt opnieuw in de prijzen. Dit keer zijn het jongeren van 15 t/m 18 jaar die het boek bekronen met dé literaire jongerenprijs, De Inktaap. De Prijs voor het Beste Juryrapport is dit jaar gegaan naar de juryleden van het Montessori Lyceum Amsterdam.

De jury: “Het is het gevoel van trots dat overheerst als je dit boek hebt uitgelezen. Daarom willen wij met diezelfde trots De Inktaap 2024 uitreiken aan het boek dat ons het meest bewogen heeft: Het lied van ooievaar en dromedaris.” Na afloop belde uitgever Anton Scheepstra met Anjet Daanje om haar te feliciteren: “Anjet, je hebt gewonnen!” Daanje: “Alweer? Geweldig! Dank aan alle jongeren, wat een bijzondere prijs.”

Jongeren lezen literair hoogstaande werken

Voorafgaand aan de prijsuitreiking hebben honderden bovenbouwleerlingen uit het hele land drie genomineerde titels gelezen, bediscussieerd en beoordeeld. Meer dan de helft van de stemmen is naar Het lied van ooievaar en dromedaris gegaan. De andere nominaties waren De menseneter van Tom Hofland en De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst.

De Inktaap vertegenwoordigt de hoogtepunten van de Nederlandse literatuur en maakt deze beschikbaar voor jongeren. Het uitdagende karakter van én de vrijwillige deelname aan dit leesbevorderingsprogramma voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs toont aan dat jongeren met plezier lezen en zich in literair hoogstaande boeken willen verdiepen.

Ter afsluiting zijn meer dan 500 bovenbouwleerlingen uit het hele land afgereisd naar Rotterdam voor de prijsuitreiking van De Inktaap. In de Doelen zijn zij in gesprek gegaan met auteurs Tom Hofland, Auke Hulst en Anton Scheepstra, de uitgever van Anjet Daanje. Daarnaast debatteerden ze met elkaar over de genomineerde titels, woonden ze een literaire lezing bij over hiphop en volgden workshops over zintuiglijk schrijven, poetry slam en schrijven op muziek.

Sinds 2002 heeft De Inktaap, een programma van Passionate Bulkboek en Stichting Lezen, jaarlijks een vooraanstaande schrijver bekroond. Eerdere winnaars zijn onder andere Carmen Michels (Winnaar De Inktaap 2023 met Vaders die Rouwen) Merijn de Boer (Winnaar 2022 met De saamhorigheidsgroep), Murat Isik (Winnaar 2019 met Wees onzichtbaar) en Connie Palmen (Winnaar 2017 met Jij zegt het).

Gerelateerde berichten