Bart Moeyaert brengt ode aan de liefde in Boekenweekgedicht 2022

Het Boekenweekgedicht van dit jaar is geschreven door Bart Moeyaert. Zijn gedicht ‘Kortom’ werd onthuld in dagblad Trouw. (Het gedicht staat ook onder dit bericht) In Trouw is tevens een interview met Moeyaert te lezen. Het gedicht vangt de essentie van het Boekenweekthema Eerste Liefde in prachtige woorden en wordt vanaf 9 april, de start van de Boekenweek, gedrukt op een speciale linnen tas cadeau gegeven door boekhandels en bibliotheken.

Bart Moeyaert: Het thema liefde neemt in mijn werk altijd een belangrijke plaats in. Dus op de vraag of ik over dit Boekenweekthema een gedicht kon schrijven, kon ik volmondig ja zeggen. ‘Kortom’ gaat over hoop, over kansen in de liefde. We kunnen echte liefde zien als iets eenmaligs, maar veel liever geloof ik dat er meer dan één liefde bestaat. Liefde kan zich onverwacht op ieder moment aandienen, dus we moeten altijd hoopvol blijven.

Eveline Aendekerk, directeur CPNB: Bij het vieren van de literatuur hoort ook het vieren van poëzie. Het Boekenweekgedicht maakt de Boekenweek traditioneel compleet. Met zijn gedicht ‘Kortom’ geeft Bart Moeyaert ons de hoopvolle boodschap die we juist in deze tijden nodig hebben. Er is een ware liefde voor iedereen, wie weet zelfs meer dan één. Een warm gedicht om een als vanouds feestelijke Boekenweek te openen!’

Bart Moeyaert (1964) was amper negentien toen hij in 1983 debuteerde. Hij schrijft poëzie en proza voor kinderen en volwassenen. Als meester van het ongezegde worden zijn boeken altijd met veel lof ontvangen en door critici beschreven als poëtisch, filmisch en prikkelend voor de zintuigen. Moeyaert gaat vaak op een inzichtelijke en toegankelijke manier om met complexe existentiële onderwerpen. Zijn werk werd bekroond met onder meer de Zilveren Griffel, de Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur, de Deutscher Jugendliteraturpreis, de Noorse Oversetterpremien en De Gouden Uil. Voor zijn hele oeuvre ontving hij de meest prestigieuze prijs voor kinder- en jeugdliteratuur ter wereld: de Astrid Lindgren Memorial Award.

Boekenweek 2022: Eerste Liefde
De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende, die je niet kon vermoeden. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften, onzekerheden en twijfels openbaart zich aan je en om woorden te geven aan die emoties, wenden we ons telkens weer tot de dichters en schrijvers. Zij geven woorden aan de liefde, in al haar schoonheid en complexiteit. Eerste liefdes blijven je hele leven nagalmen en blijven zorgen voor een warm gevoel, een lichte verwarring of regelrechte heimwee.

Lezers krijgen tijdens de Boekenweek het Boekenweekgeschenk, geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer, bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Het Boekenweekessay door Marieke Lucas Rijneveld ligt voor € 5 in de winkel. Er zal ook een Friese en een Vlaamse editie van het Boekenweekgeschenk verschijnen.

Kortom
van je ware zijn er zeven op de wereld
je weet nog niet dat ik daar een van ben

mogelijk zal ik je nooit omhelzen
toch is de ware liefde onderweg

we reizen in een touringbus bergop
bergaf remmen we mee met onze voeten

dan stapt weer iemand met de glimlach uit
recht in de armen van een zielsverwant

evengoed stapt stervend vuur weer op
of zal ik zeggen: sissend kooltje

de achterbank, daar wordt getreurd
ik ben gaan houden van het woordje ongewisss

met dat verschil dat jij je tijd verspilt aan
witte nachten, wanhoop, wachtmuziek

kortom aan alles wat ons eenzaam maakt
ik ga je op een dag verrassen

leef door en zoek of wanhoop niet
de bus rijdt voor en als je mij ziet

zeg je: ah

Gerelateerde berichten