Blog: Jeanine Deckers over het jurylidmaatschap van de Beste Bibliotheek van Nederland

In haar fameuze en veelgelezen blog ‘Ten aanval’ geeft Jeanine Deckers (directeur-bestuurder Bibliotheek Bibliorura, bestuurslid Vereniging van Openbare Bibliotheken, en architectuurhistoricus) een mooi kijkje achter de schermen van het jurylidmaatschap voor de Beste Bibliotheek van Nederland. Onderstaande tekst: copyright Jeanine Deckers / Ten aanval.

In de jury

Ook dit jaar organiseert het Bibliotheekblad weer de verkiezing van Beste Bibliotheek van Nederland en van Beste Bibliotheekspecialist. Er waren dit jaar een stuk minder aanmeldingen dan in het verleden, schrijft hoofdredacteur Menno Goosen in de aankondiging, want een aantal van de bibliotheken die genomineerd waren wilde om uiteenlopende redenen niet meedoen. Dat hele proces van het samenstellen van de longlist en de shortlist heb ik van dichtbij meegemaakt omdat ik dit jaar in de jury zit. Heel leuk, om die verkiezing waar ik in het verleden vaker over geschreven heb en waar ik zelf ook ooit aan heb meegedaan nou eens van de andere kant mee te maken.

Dat sommige bibliotheken even een jaartje willen overslaan doet niets af aan de kwaliteit van de 5 bibliotheken die dit jaar genomineerd zijn want het is een heel mooi rijtje. Ja, ze zijn allemaal heel erg verschillend. En ja, het zijn appels en peren die je met elkaar vergelijkt. Maar nee, het is niet zo dat de bibliotheek met het nieuwste of het spectaculairste gebouw altijd wint. De jury vult per bibliotheek een heel formulier in en vraag 5 gaat pas over wat je vindt van het gebouw. De meeste vragen gaan over hoe de bibliotheek invulling geeft aan de verschillende functies uit de wet en over verschillende onderdelen van de organisatie.

Ik heb nog geen idee van welke bibliotheek er gaat winnen, de jury vergadert daar volgende week pas over. Eerst moet het publiek zich nog uitspreken, stemmen kan nog tot as vrijdag. De stemmen van de jury tellen dubbel, maar het lijkt me dat we in onze beraadslagingen de reacties van het publiek wel meenemen. Zo hebben we bij het samenstellen van de longlist ook die ene mail heel serieus bekeken waarin een lezer graag zijn eigen filiaal wilde nomineren omdat de medewerkers altijd zo aardig waren. Uiteindelijk besloten we dat zoiets toch niet voldoende reden was om op de longlist te komen.

Zelfs als je niet van plan bent om te stemmen is het toch leuk om alle filmpjes te bekijken, zowel van de genomineerde bibliotheken als van de specialisten, want die zijn allemaal ontzettend verschillend. Maar bij elkaar geven ze een mooi beeld van de verschillende aspecten van ons werkveld. En als je dan toch al die filmpjes hebt bekeken kun je net zo goed even stemmen.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten