Bezoekers van de bibliotheek Midden-Brabant schrijven eigen Boekenweekgeschenk

Het boekenweekgeschenk van dit jaar wordt geschreven door de familie Chabot. Maar de Bibliotheek Midden-Brabant gaat samen met hun bezoekers kijken of ze dit beter kunnen! De input van het verhaal wordt bepaald door de bezoekers van de Bibliotheek. Maar het uiteindelijke verhaal gaat de Bibliotheek Midden -Brabant schrijven met de hulp van ChatGPT tijdens de Boekenweek. Dus geen familie Chabot, maar de familie Chatbot!

Om een verhaal te vormen heb je natuurlijk input nodig. Denk bijvoorbeeld aan een hoofdpersoon, een plottwist en een tijdsperiode. Van 4 t/m 15 maart hangen er daarom grote stemformulieren in alle bibliotheken in Midden-Brabant. Daar kunnen de bezoekers van de bieb stemmen hoe zij willen hoe het verhaal loopt.

Creatief schrijven met ChatGPT
Met deze input gaan bezoekers aan de slag tijdens een workshop creatief schrijven met ChatGPT bij de Bibliotheek LocHal (28 maart), de Bibliotheek Heyhoef (20 maart) en de Bibliotheek Wagnerplein (21 maart). Een lees-en mediaconsulent van de Bibliotheek Midden-Brabant zal de deelnemers meer uitleggen over AI en ChatGPT en de voor- en nadelen hiervan uitleggen. Vervolgens gaat iedereen zelf aan de slag om je eigen boekenweekgeschenk te schrijven met de hulp van ChatGPT. Hierdoor zal je ontdekken wat de onbegrensde mogelijkheden zijn van dit programma. Het uiteindelijke resultaat wordt gedeeld op de website van de Bibliotheek en is dus door iedereen te lezen.

Wat is AI en ChatGPT?
AI staat voor “artificial intelligence” oftewel “kunstmatige intelligentie”. Dit is een systeem die zo ontworpen is dat ze taken kunnen uitvoeren die menselijke intelligentie vereisen. ChatGPT is onderdeel van AI en is een soort slimme robot die in staat is om in natuurlijke taal te communiceren.

Waarom gaat de Bibliotheek hiermee aan de slag?
Er is veel te doen rondom ChatGPT en AI. Het heeft veel voordelen, maar er kleven ook zeker nadelen aan. Want kan een computer net zo creatief zijn als een mens? En kun je daar nog wel onderscheid in maken? De Bibliotheek vindt het belangrijk om hier voorlichting over te geven en dat doen ze graag op een creatieve manier. Vandaar deze workshops tijdens de Boekenweek.

Kijk voor mee informatie en aanmelden op bibliotheekmb.nl/boekenweek

Gerelateerde berichten