Toos van den Beuken uitgeroepen tot NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2022

Toos van den Beuken ontvangt uit handen van Biebboy Joran Floor (Winnaar vorige editie samen met Kees Meulendijks en Petra Mackenbach) een cheque. Foto: Johannes Abeling

(Video onder bericht)

Toos van den Beuken van Bibliotheek Helmond-Peel is NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2022. Zij werd vandaag verrast met dit nieuws tijdens een online uitzending van NBD Biblion. De jury noemt Toos van den Beuken ‘een duizendpoot, onvermoeibaar en deskundig’. De titel NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar is de prijs voor de meest bevlogen jeugdspecialist van Nederland. De winnaar neemt naast deze titel ook een geldprijs van € 500 in ontvangst, te besteden aan een project binnen de bibliotheek dat de jeugdafdeling ten goede komt.

In het juryrapport schrijft de jury onder ander het volgende over jeugdspecialist Toos van den Beuken:
Is ze leescoach, jeugdbibliothecaris of trainer Open Boek? Al 40 jaar is ze actief voor de regio Helmond-Peel op het gebied van leesplezier. Geen doelgroep is haar onbekend: scholen, pabo’s, andere bibliotheken, de gemeente, Poolse ouders en anderstalige inwoners. Met nog één jaar voor de boeg [voordat ze met pensioen gaat] hopen we dat Toos haar tomeloze energie, kennis en ervaring zal overdragen op haar collega’s, opvolgers en (toekomstige) docenten. Collega’s inwerken, trainen en daarmee haar kennis overdragen werd veelvuldig genoemd in de nominaties. Dat is een grote kwaliteit én voor ons een troost. Als straks, na het afscheid van Toos, haar kennis, werk en projecten kunnen worden doorgezet, zal ook haar energie en enthousiasme blijven weerklinken.

Andere genomineerden
Naast Toos van den Beuken waren Martin Bergsma van Bibliotheek Wijchen en Tom Gerichhausen van CODA Apeldoorn genomineerd voor de prijs NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2022. In februari en maart konden jeugdspecialisten door collega’s worden genomineerd. Uit de inzendingen heeft de jury bestaande uit Vera Wieringa (NBD Biblion), Jolanda Robben (Biblionet Groningen) en Joran Floor (BiebBoys, winnaar NBD Biblion Jeugdspecialist 2021) deze drie genomineerden geselecteerd. Kinderboeken Leesteamleden Anne-Roos en Howaida gingen eerder deze maand langs bij de drie genomineerden om ze te verrassen. De video is hieronder te bekijken.

Over de prijs
Sinds vijf jaar is er een prijs voor de jeugdspecialisten van bibliotheken in Nederland. Deze bibliotheekmedewerkers spelen een belangrijke rol in het vergroten van leesplezier omdat zij alles weten over kinder- en jeugdboeken en als inspirator voortdurend op zoek blijven naar nieuwe manieren om de jonge doelgroep uit te dagen. Zo zorgen ze voor een uitdagende leesomgeving voor kinderen. De meest bevlogen jeugdspecialist wordt uitgeroepen tot NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar. De prijs wordt georganiseerd door middel van een samenwerking tussen NBD Biblion en Stichting CPNB.

Gerelateerde berichten