Bibliotheek Midden-Brabant laat muzikanten een nummer over hun favoriete boek maken

(Video’s onder bericht)

Hoe klinkt een boek? Een gedicht van Seamus Heaney? ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch? Of Harry Potter? In het project ‘Books Rock’ daagt de Bibliotheek Midden-Brabant muzikanten uit om een nummer te schrijven geïnspireerd op hun favoriete boek, schrijver of oeuvre. In de eerste aflevering van Books Rock is te zien hoe de band Awash aan de slag gaat met het boek ‘Hersenschimmen’ van Bernlef. In de tweede aflevering brengt muzikant Paul Zoontjens een ode aan ‘Mijn lieve gunsteling’ van Marieke Lucas Rijneveld.

Leonoor van Dam, Specialist Collectie en Eef van Eerdewijk, programmamaker, sloegen voor dit project de handen ineen. Eef: “We willen als Bibliotheek graag laten zien dat de Bibliotheek-collectie méér is dan alleen boeken in een kast. Je kan het ook tot leven brengen door bijvoorbeeld muziek te gebruiken.”

Leonoor vult Eef aan: “Naast boeken houd ik ook ontzettend van muziek; fijn dat we in dit project deze twee aspecten kunnen combineren. Door een boek te verwerken tot een nummer komt de collectie van de bibliotheek op een mooie, verrassende en nieuwe manier tot leven.” Het idee ontstond midden in de lockdown, daarom heeft de Bibliotheek ervoor gekozen om een videoreeks ervan te maken. In de afleveringen zie je waarom de muzikant voor dit boek koos, hoe ze achter de schermen aan de slag gingen en natuurlijk het uiteindelijke eindresultaat. Zanger Geert van der Burg van Awash is in ieder geval tevreden over het uiteindelijke liedje. “Voor mij voelt het nummer heel goed. Je wil natuurlijk het boek graag in ere houden en dat het gevoel in het nummer klopt bij het boek. Ik denk dat we daar goed in zijn geslaagd.”

Meer informatie vind je HIER.

Gerelateerde berichten