Bibliotheek Dommeldal (vestiging Son en Breugel) Beste Bibliotheek van 2023

Foto door Pascal Striebel

(Video onder bericht)

Bibliotheek Dommeldal (vestiging Son en Breugel) is de winnaar van de Beste Bibliotheek verkiezing 2023. De bibliotheek kreeg de prijs uitgereikt tijdens het feestelijke slotstuk van Bibliotheekplaza.

“De jury vindt dat de Bibliotheek Son en Breugel blijk geeft van een heldere koers, een professioneel team en een uitgesproken programmering, vormgegeven in samenwerking met passende partners”, aldus de vijfkoppige vakjury. Deze bestond dit jaar uit voorzitter Chris Wiersma (bibliotheekconsultant en voormalig directeur van De Nieuwe Bibliotheek in Almere), Ilona Ebels (manager bibliotheken bij Biblionet Groningen en winnaar van de editie van 2022), Gerard Meijer (programmamanager Stichting Samenwerkende POI’s Nederland), , Jeanine Deckers (directeur-bestuurder van Bibliotheek Bibliorura) en Erna Staal (directeur van de Bibliotheek Gouda).
Menno Goosen (hoofdredacteur van Bibliotheekblad) en Anne van den Dool (adviseur op het gebied van bibliotheekcollecties) ondersteunden hierbij de vakjury.

De andere bibliotheken die in de running waren voor de titel waren Barendrecht Carnisselande (de Bibliotheek Aanzet), Huiskamer van Heteren (de Bibliotheek Gelderland Zuid), Katwijk aan Zee (Bibliotheek Katwijk) en Purmerend (de Bibliotheek Waterland). De jury ging bij de vijf bibliotheken langs om te kijken naar hun inhoudelijke programma’s, de transitie naar de maatschappelijk programmerende bibliotheek, de kennis en kunde van de medewerkers, collectievorming, het gebouw en de inrichting en het volbrengen van alle wettelijke taken. Dit jaar werd extra gelet op de programmering.

De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland is een initiatief van Bibliotheekblad en Stichting NBD Biblion.

Download hieronder het complete juryrapport met alle genomineerde bibliotheken.


Gerelateerde berichten