Bibliotheken testen of er gif op oude boeken zit

Foto: Shutterstock

De KB nationale bibliotheek is druk bezig met testen of er arsenicumhoudende kleurstoffen op oude boeken zitten. Steekproefsgewijs heeft de KB inmiddels duizend boeken getest, waarvan er driehonderd positief bleken.

Dat meldt dagblad Trouw. De test of er gif op oude boeken zit bleek nodig nadat Deense onderzoekers in 2018 bij toeval arsenicum in drie boeken uit de zestiende en zeventiende eeuw vonden. Het gif zat in groene verf die was aangebracht op de kaft. Daarna werd ook in Amerika arsenicum op boeken gevonden.

Gifgroen
Sindsdien is de KB ook bezig met onderzoek. ‘Achter de schermen zijn we al een paar jaar druk met arsenicum bezig’, vertelt Foekje Boersma, hoofd collectiebehoud bij de KB, aam Trouw. ‘Het thema is in korte tijd internationaal komen opzetten. De groene verf kwam begin negentiende eeuw in de mode, volgens Boersma. ‘De verf was industrieel goedkoop te produceren en werd overal in verwerkt. Jurken, snoepjes, behangpapier, noem maar op. Totdat bleek dat je er ziek van kon worden. De term “gifgroen” komt ergens vandaan.’

Sinds 2020 heeft de KB uit voorzorg ruim tweehonderd boeken uit de leeszaal verwijderd. Daarna ontdekte de bibliotheek dat het arsenicum ook kon zitten in gele, bruine en zwarte banden. ‘En in snedes [papieren zijkanten, red.] en schutbladen. Met die nieuwe kennis lopen we internationaal voorop.’

Boersma verwacht dat het testen jaren gaat duren. Daarnaast is niet elke bibliotheek op de hoogte van het mogelijke gif. De KB probeert onder meer via een webpagina te waarschuwen. Ook wordt gedacht aan een centrale database van geteste boeken.

Bron: Trouw

Gerelateerde berichten