Boekentrap naar bibliotheek Nieuw Den Helder

De Bibliotheek in Nieuw Den Helder was niet voor iedereen makkelijk te vinden. Daarom bedacht KopGroep Bibliotheken samen met huurbaas Woningstichting Den Helder een plan om de bieb in het oog te laten springen. Een heuse boekentrap! Op vrijdag 23 september om 15:00 uur wordt de trap feestelijk ingewijd.

Kunstwerk
In augustus werd de saaie betonnen trap bij Bibliotheek Nieuw Den Helder omgetoverd tot een waar kunstwerk.  Alle 25 treden werden door kunstenares Judith van Lierop (van Studio Jude) veranderd in de rug van een boek. De boekentrap begint met de Odyssee van Homerus en eindigt bovenaan met Confettiregen van Splinter Chabot. Samen vormen de boekenruggen een prachtige regenboog.

Diversiteit
De boeken zijn gekozen uit een lijst van zestig titels, die werd samengesteld door leerlingen van de leesgroep van Scholen aan Zee. De titels moesten niet alleen herkenbaar zijn, maar ook divers. ‘Tijdens de lockdown begon de leesclub met Oeroeg van schrijfster Hella Haase. Deze moest er dus zeker in’, aldus docent Joost Pronk, mede-initiatiefnemer van de leesclub van Scholen Aan Zee. ‘Ook vonden we het belangrijk om titels van schrijvers met een diverse achtergrond te noemen, net als boeken die herkenbaar zijn voor het publiek’. In de trap zijn zowel kinderboeken en boeken voor volwassenen opgenomen, waarbij er zowel voor klassiekers als recente titels is gekozen. 

Feestelijke inwijding
Voor de inwijding op 23 september laat KopGroep Bibliotheken zich inspireren door de boekentitels. De leesclub zorgt voor een heuse Confettiregen, er is een Willy Wonka-act van Straalman en Vriesman Theater en een optreden van de dansgroep van Rik Niks op de trap. Iedereen is van harte welkom om bij de opening aanwezig te zijn.

Het project kreeg vorm dankzij Woningstichting en werd gerealiseerd in samenwerking met Grafisch Centrum Eelan.  

Gerelateerde berichten