Tijdens de Week van lezen en schrijven delen BoekStartcoaches in het hele land de speciale uitgave Dikkie Dik Zoekboek in 10 talen uit. Met dit cadeauboek stimuleert de BoekStartcoach ouders om voor te lezen in de taal die ze het beste beheersen.
Van 8 tot en met 15 september vindt de Week van lezen en schrijven plaats, een nationale campagne om laaggeletterdheid in Nederland onder de aandacht te brengen. Het leesbevorderingsprogramma BoekStart zet zich in om laaggeletterdheid te voorkomen door jonge kinderen en hun ouders het plezier in boeken en voorlezen te laten ervaren.
Ouders die op het consultatiebureau advies krijgen over de taalontwikkeling van hun peuter ontvangen vanaf maandag 8 september het Dikkie Dik Zoekboek in 10 talen van de BoekStartcoach. Ouders van baby’s ontvangen het BoekStartkoffertje met twee babyboekjes voor hun baby en het gratis lidmaatschap van de Bibliotheek.
Belang van (voor)lezen
24% van de kinderen in Nederland loopt het risico later laaggeletterd te worden, omdat zij opgroeien in een taalarme omgeving. Kinderen hebben een stimulerende taalomgeving nodig, zowel op school, op de kinderopvang als thuis. Daarom is lezen naast een leuk moment samen, ook heel belangrijk voor de ontwikkeling, gezondheid en kansen van een kind.
Uit onderzoek is gebleken dat ouders het beste voorlezen in de taal die ze het beste beheersen. De taal van hun hart en emotie. Een goede beheersing van de thuistaal helpt kinderen bij het leren van de schooltaal. Met het Dikkie Dik Zoekboek in 10 talen stimuleert de BoekStartcoach ouders van diverse achtergronden om samen met hun kind te lezen in hun thuistaal. Het boek biedt de tekst aan in het Nederlands, Fries, Turks, Arabisch, Spaans, Pools, Oekraïens, Chinees, Engels en Tigrinya.
BoekStart op het consultatiebureau
De BoekStartCoach is in het leven geroepen om ouders die weinig affiniteit hebben met (voor)lezen of die laaggeletterd zijn te bereiken op de plek waar bijna alle ouders komen: het consultatiebureau. De BoekStartcoach is een deskundige van de Bibliotheek, die ouders op maat kan adviseren over taal en voorlezen. Inmiddels werken op 226 consultatiebureaus door het hele land BoekStartcoaches.
BoekStart
BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma voor ouders dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Het programma wordt vanuit Stichting Lezen en de Bibliotheek georganiseerd; alle bibliotheken in Nederland doen mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief betrokken. BoekStart is ontwikkeld door Stichting Lezen, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, en wordt onder de noemer Kunst van Lezen gefinancierd door het ministerie van OCW. Zie voor meer informatie www.boekstart.nl
Gerelateerde berichten
Blog: Een lezer in het diepst van mijn gedachten
Tekst: Theo Knippenberg, uitgever van bulkboek sinds 1969 Voor de nieuwe lezers: jullie denken dat ik een uitgever…
Winnaars schrijfwedstrijd Utrecht bekend
Op 13 september zijn de prijswinnaars van de zomerse schrijfwedstrijd van de Bibliotheek Utrecht bekendgemaakt. Dat gebeurde in…
OBA start met huiswerkclub voor kwetsbare kinderen
De OBA is op advies van de Amsterdamse kinderraad met ingang van 25 mei op vier locaties in…
Transitieplan voor nieuwe pensioenregeling door sociale partners ondertekend en gepubliceerd
De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), de vakbonden FNV Media & Cultuur en CNV Connectief hebben afspraken gemaakt…
25 oktober 2023