Dag van de Literatuur (23 maart) nu ook voor mbo-studenten

Een leerling ontmoet Mano Bouzamour tijdens de Dag van de Literatuur 2019. Foto: Ender Ozcati

Het literatuurfestival de Dag van de Literatuur, initieel gericht op bovenbouwleerlingen (havo/vwo) in het voortgezet onderwijs, presenteert deze editie het allereerste programma speciaal voor mbo-studenten. Organisator stichting Passionate Bulkboek focust zich al jaren op leesbevordering in het mbo met de verhalenwedstrijd Er Was Eens en de docententraining Leesplezier in het mbo. Met de toegespitste mbo-routes tijdens Dag van de Literatuur hoopt Passionate Bulkboek literatuur, lezen én schrijven nog meer tot leven te wekken bij de studenten.

Op de mbo-koepels Albeda en Zadkine, waar de stichting een actieve rol in leesbevordering speelt, wordt het belang van lezen vanuit de schoolbesturen al onderschreven. Toch klinken er onder de docenten Nederlands ook nog weerbarstige geluiden over de leesmotivatie onder hun studenten. Literatuur zou voor veel mbo-studenten een ver-van-mijn-bed-show zijn en daardoor zijn ze maar moeilijk aan te zetten tot lezen. Adviseur leesbevordering Jeroen Lensink haakt daar meteen op in: “De praktijk is de beste leerschool. Juist met een bezoek aan de Dag van de Literatuur kunnen boeken, en met name het plezier van lezen, dichtbij worden gebracht. Weten van wie je iets leest of in gesprek gaan met een schrijver geeft een unieke ervaring die stimuleert om door te lezen.”

Over de mbo-routes
Tijdens de routes die zijn uitgezet in het programma luisteren de studenten naar inspirerende voordrachten van populaire auteurs, zoals Gershwin Bonevacia, Ester Naomi Perquin en Joost Oomen. Daarnaast volgen ze een activerende workshop, waarbij ze zélf aan de slag gaan met tekst. Alle routes duren anderhalf uur, zodat zelf kan worden gekozen wat het beste binnen de lesdag past. Voor de filmliefhebbers is er ook een ‘Boek x film’-route, waarbij de overeenkomsten maar ook de verschillen tussen boek en boekverfilming aan bod komen.

Aanmelden|
De kosten voor deelname aan een route bedragen 12,50 per student. Bekijk alle mbo-routes op https://dagvandeliteratuur.nl/mbo-routes/

Over de Dag van de Literatuur
Tijdens de achttiende editie van de Dag van de Literatuur, op donderdag 23 maart, komen bijna 3.000 leerlingen met docenten en begeleiders naar de Doelen in Rotterdam. Tijdens dit evenement stellen leerlingen vragen aan auteurs, luisteren ze naar voordrachten, volgen ze literaire workshops en kunnen ze hun favoriete boek laten signeren. Na een optreden van Europees- en wereldkampioene breakdance India Sardjoe en haar groep Heavy Hitters wordt de dag geopend door staatssecretaris voor Cultuur en Media (OCW) Gunay Uslu. Adriaan van Dis en Suzanne Krijger nemen het daarna tegen elkaar op in een poetry slam. Maar liefst 29 auteurs zullen aanwezig zijn op de Dag van de Literatuur. Onder deze auteurs zijn oude bekenden als Arthur Japin, Ronald Giphart, Manon Uphoff, Abdelkader Benali en Ester Naomi Perquin en nieuwe gezichten, waaronder Sholeh Rezazadeh, Splinter Chabot, Carmien Michels, Gershwin Bonevacia en Joost Oomen.

Gerelateerde berichten