De Bibliotheek AanZet implementeert app Bookarang

Lezers hebben vaak last van de overweldigende keuze aan boeken. De Bibliotheek AanZet heeft daarom de app Bookarang op haar website gelanceerd. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie kunnen bezoekers hierdoor gemakkelijk online literatuur zoeken en het aanbod personaliseren. De Bibliotheek AanZet is de eerste Nederlandse bibliotheek die gebruikmaakt van Bookarang om bezoekers te inspireren, het leesplezier te bevorderen en zoveel mogelijk van de collectie uit te lichten.

Hoe werkt Bookarang?
Bookarang is een tool gespecialiseerd in inhoudelijke boekaanbevelingen door middel van kunstmatige intelligentie. Niet op basis van populariteit of andermans gedrag, maar met de inhoud van het boek en de voorkeuren van de lezer als uitgangspunt. Mensen kunnen in de collectie zoeken aan de hand van hun eigen favoriete boeken, op onderwerp of op basis van stemmingen. Daarnaast kunnen ze filteren op onder andere de complexiteit en de toon of het perspectief van het boek om hun ideale boekentip te vinden. Het gaat momenteel om de collectie voor volwassenen, maar de Bibliotheek AanZet hoopt dit in de nabije toekomst uit te breiden met de kinder- en jongerencollectie.

Ronald Capelle, programmamanager digitalisering bij de Bibliotheek AanZet vertelt: “Met Bookarang hebben wij 24/7 een virtuele bibliothecaris in dienst die onze collectie kent en onze bezoekers on demand helpt bij het ontdekken van een passende boeken. Bovendien is het een handige hulp voor onze collega’s als zij op de vloer om advies worden gevraagd. De komende periode blijven wij feedback verzamelen om Bookarang nog waardevoller in te zetten. Inmiddels hebben wij alweer geïnvesteerd in een update.”

Gerelateerde berichten