De Grote Vriendelijke Podcast wint Dutch Podcast Award

De Grote Vriendelijke Podcast heeft de Dutch Podcast Award gewonnen in de categorie Cultuur & Muziek, zo werd door organisator BNR Nieuwsradio op 5 november bekendgemaakt. Podcastmakers Jaap Friso en Bas Maliepaard kregen de award uitgereikt door juryvoorzitter en dj Michiel Veenstra.

De Grote Vriendelijke Podcast is de enige Nederlandse podcast over jeugdliteratuur voor volwassenen en bestaat sinds september 2018. Kinderboekrecensenten Friso (JaapLeest.nl) en Maliepaard (Trouw) praten in de podcast maandelijks met een auteur, illustrator of vertaler die een bijzonder kinderboek gemaakt heeft. Vorig jaar werd de podcast ook al genomineerd voor de Dutch Podcast Awards. 

De award werd toegekend door het publiek, dat kon stemmen, en door een vakjury. De Dutch Podcast Awards worden sinds 2018 uitgereikt door BNR Nieuwsradio.

De jury stelt in het juryrapport dat je niet snel twee volwassen mannen zult vinden die met meer passie over jeugdliteratuur kunnen praten dan Jaap Friso en Bas Maliepaard: ‘Ze zijn gewoon goede interviewers die goed luisteren. De lange gesprekken met verschillende auteurs gaan op een prettige manier de diepte in. Het is een feest om al die grote schrijvers voorbij te horen komen. Een mooie opsteker voor de literatuur, deze sympathieke podcast,’ aldus de jury.

De jury prijst specifiek het gesprek dat beide podcastmakes hadden met kinderboekenschrijfster Tonke Dragt, die zelden nog interviews geeft. Dit jaar spraken ze verder met onder anderen Charlotte Dematons, Lydia Rood en Thé TjongKhing en maakten ze met de dochter van Paul Biegel een special over diens werk.

De Grote Vriendelijke Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen, het Nederlands Letterenfonds, De Versterking, de JC Ruigrok Stichting en de Gemeente Haarlem.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten