De Koninklijke Bibliotheek is zoek naar een Hoofd Metadata en documentverwerking

Waar ruim 120 kilometer en 2 petabyte aan bibliotheekmateriaal, bibliografische en technische metadata én  linked data samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als hoofd Metadata en documentverwerking onze bibliotheekspecialisten meeneemt in de verdere transitie ‘van papier naar digitaal’. De online vindbaarheid van onze nationale bibliotheekverzameling is daarbij één van jouw belangrijkste verantwoordelijkheden.

Maak jij het mogelijk?   
Als hoofd Metadata en documentverwerking ben je de drijvende kracht achter de grote veranderingsslag die we gestart zijn op het gebied van metadatering. Je bent bekend met het belang en aard van metadata voor onze processen én gebruikers. Daarbij ken je de werkwijze van het traditionele titelbeschrijven, je snapt goed dat deze veranderingsslag ook impact heeft op het werk en de werkbeleving van onze medewerkers. Samen met hen zorg je stapsgewijs voor een succesvolle omslag naar een nieuwe manier van werken. Je doorgrondt de processen, kunt goed de verbinding leggen met onze maatschappelijke doelen en je maakt de juiste strategische keuzes. Kortom, jij bent het hoofd Metadata en documentverwerking dat:

 • continu leren, verbeteren, resultaat neerzetten en innoveren in de productieprocessen brengt.
 • met een bottom-up benadering medewerkers meeneemt in de beweging naar vernieuwing.
 • de KB vertegenwoordigt in relevante netwerken om gezamenlijk maatschappelijke doelen te bereiken.
 • het voortouw neemt bij het positioneren van metadata als een kerntaak van de KB.

Daar komt bij dat je instapt in een veranderproces dat reeds gaande is. Vanuit een werkomgeving met veel disciplines wordt gezocht waar de meeste synergie is om deze omslag succesvol te maken. Er worden samen hobbels genomen en jij bent de spil.   

Je stelt als ‘mede mogelijk maker’ altijd het vraagstuk centraal om doelen te bereiken. Lees hier meer over onze besturingsfilosofie.

Ben jij het talent dat wij zoeken?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw flexibiliteit binnen een complexe, veranderende omgeving gecombineerd met faciliterend en coachend leiderschap? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature hoofd Metadata en documentverwerking aanvult met:

 • minstens 3-5 jaar ervaring als manager of leidinggevende, in een veranderende omgeving.
 • goede kennis van metadatering.
 • het kunnen verbinden van mensen en doelen.
 • ervaring in de bibliotheek-, onderzoek- of erfgoedsector of de uitgeefbranche.

Waar kan jij op rekenen?
Als je kiest voor de KB, dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • een brutomaandsalaris tussen € 5.657 en € 6.890 (schaal 13).
 • om te starten een dienstverband voor 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband.
 • een goede werk-privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden.
 • 100% vergoeding van jouw OV-reiskosten.
 • pensioenopbouw via pensioenfonds ABP.
 • een dertiende maand (8,33%).

Deze arbeidsvoorwaarden gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature hoofd Metadata en documentverwerking is een dienstverband voor 32-40 uur per week aan de orde. Lees hier meer voor onze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Hoe is het om bij de KB te werken?
De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een samenleving waar iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met andere netwerkpartners.


We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen elkaar versterken. Dat ervaren we ook zo in ons team dat werkt aan metadata en documentverwerking. Het team bestaat uit ruim 30 collega’s, variërend van acquisitiemedewerkers en catalogiseerders tot metadataspecialisten en product owners. Hoe zij zelf de sfeer in de afdeling omschrijven? Als positief kritisch, en gedreven.   

Hoe solliciteer ik naar deze vacature?

Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen. Direct solliciteren kan hier

Vragen over de functie? Stel deze aan Geertrui Verbraak, directieteamlid met de portefeuille duurzame toegang via 06-23666992 (bereikbaar vanaf 3 januari). Vragen over de sollicitatieprocedure? Ruth Simonis geeft antwoord via solliciteren@kb.nl of 06-21493839.

 • solliciteren kan tot en met zondag 15 januari.
 • zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag met je in gesprek. Als een gesprek op locatie niet mogelijk is, ontmoeten we elkaar digitaal. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • gesprekken vinden plaats op 19 of/en 23 januari.
 • tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG).
 • een assessment kan deel uitmaken van de selectieprocedure.  
Gerelateerde berichten