De website van Nieuwe Veste is digitaal erfgoed van Breda

Op 21 maart nam Stadsarchief Breda symbolisch de voormalige website van Nieuwe Veste in ontvangst om deze zorgvuldig digitaal te archiveren. Begin april gaat Nieuwe Veste na jaren eindelijk over naar een nieuwe website. Een website gebouwd op moderne techniek die ervoor zorgt dat de inhoud ook goed leesbaar is op je smartphone.

De huidige website is gebouwd op een platform dat nog dateert uit de vorige eeuw. “Het is al een hele prestatie dat de website het al die jaren heeft volgehouden”, aldus directeur Hilda Vliegenthart. “Met al onze cursussen, lessen en dienstverlening is het een mooie tijdcapsule van wat Nieuwe Veste de afgelopen jaren betekend heeft voor de Bredanaars op het gebied van taal, cultuur en creativiteit.”
Met de hulp van Stadsarchief Breda wordt de website nu vereeuwigd in het digitale archief van Gemeente Breda. “Zo kan er in de toekomst teruggekeken worden wat er zich online in de stad aan cultuur en ontwikkeling te beleven viel”, vertelt gemeentearchivaris Jantine Frantzen-Ploeg van Stadsarchief Breda.

De overdracht vond symbolisch plaats met het overhandigen van een oude server waar een kopie van de website op stond (zie foto). Nieuwe Veste en Stadsarchief Breda werken al veel langer samen om Bredase verhalen te vertellen, zoals tijdens de Bredase Maand van de Geschiedenis.
“Het is ook maar een korte weg van Nieuwe Veste naar de Chassékazerne waar het stadsarchief zit. Dus leek het ons mooi om hem met een kleine stadswandeling symbolisch over te dragen” vertelt Hilda met een glimlach. In werkelijkheid wordt de website online gearchiveerd naar archiefweb.eu een platform dat speciaal gemaakt is voor het archiveren van websites.

Gerelateerde berichten