Tekst: Elgar Snelders, manager Communicatie & Marketing bij KunstenHuis Idea
Afgelopen augustus bezocht een groep van bijna 30 bibliotheekdirecteuren uit Denemarken Bibliotheek Utrecht en KunstenHuis Idea in De Bilt om te praten over diversiteit en inclusie. De Deense bibliotheekorganisatie zocht naar inspiratie en inzichten voor dit onderwerp en besloot om Nederland te bezoeken. We zijn hier immers al langere tijd met dit onderwerp bezig en er bestaat in Nederland ook formeel beleid over in de vorm van de Code Diversiteit & Inclusie. Die code stond dan ook centraal in de eerste presentatie die de delegatie in Nederland kreeg, in de Bibliotheek in Utrecht, op de Neude.
Op bezoek op de Neude
In Utrecht werden de Deense directeuren ontvangen door directeur Deirdre Carasso en Bibliotheekmanager Mieke Franssen. In een presentatie vertelden zij over de stad, de Bibliotheek en de vele projecten die Bibliotheek Utrecht doet rond diversiteit en inclusie. De Secret School of Writing, de focus op cocreatie, de speciale Turkse kinderboekencollectie en de plannen voor een Bibliotheek voor onuitgegeven boeken kwamen voorbij. Vervolgens werd er ingezoomd op de campagne ‘Wie dit leest’ en op welke wijze Bibliotheek Utrecht nieuwe doelgroepen probeert te bereiken. Natuurlijk kreeg het bezoek ook nog een rondleiding door het iconische gebouw en was er genoeg ruimte voor uitwisseling en gesprekken.
Door naar Het Lichtruim
Na een gezamenlijke lunch vertrok de delegatie met de bus naar De Bilt. Daar werden ze bij het gebouw Het Lichtruim, waar de Bibliotheek van KunstenHuis Idea in zit, feestelijk ontvangen door een drumband. Dit was meteen een introductie van een van de projecten die KunstenHuis Idea uitvoert rond inclusie. De drumband is een project van de jongeren cultuurcoach (in Soest), die met lokale jeugd een spetterende drumband is begonnen. De groep ging dansend naar binnen, waar ze in de theaterzaal een interactieve presentatie kregen over KunstenHuis Idea en de verschillende projecten en inzet rond diversiteit en inclusie.
KunstenHuis Idea is een multifunctionele organisatie met 6 bibliotheekvestigingen, 2 theaters, een poppodiumm een sociaal-maatschappelijke afdeling, een onderwijstak en een groot kunstencentrum, met dansschool, theaterschool, muziekschool en beeldende kunstschool. KunstenHuis Idea is actief in De Bilt, Soest, Zeist en Bunnik.
De presentatie begon met het concept van de zeven vinkjes, om de groep inzicht te geven in de rol van privilege in het inclusiedebat, maar ook om direct het effect daarvan te laten zien, doordat Joris Luyendijk zelf ook onderwerp is van dat debat.
Marieke Wiersma, manager van de bibliotheektak van KunstenHuis Idea, illustreerde met een aantal projecten hoe diversiteit en inclusie een plek krijgen bij de Bibliotheek. Zij deed dit aan de hand van drie doelgroepen (nieuwkomers, kinderen & jongeren en ouderen). Per onderwerp werd er steeds gekeken naar de projecten, de samenwerkingen, de kansen, maar ook de uitdagingen. KunstenHuis Idea werkt in al deze gevallen met een projectmatige aanpak waar creativiteit in dienst staat van de maatschappelijke uitdaging.
Citaat van een deelnemer uit Denemarken: “Het zou zo fijn zijn om net als jullie met de Code een soort gemeenschappelijke taal en framework te hebben met z’n allen .”
Er kwamen verschillende projecten voorbij, zoals WeMatch, waarin statushouders gekoppeld worden aan een buddy en aan de hand van theatertrainingen voorbereid worden op de arbeidsmarkt. Daarna werd een filmpje getoond van Young Kreators, een muzikale talent-hub voor jongvolwassenen met een afstand tot cultuur. Bij de ouderen werd gekeken naar de projecten Bibliotheek aan Huis, de samenwerkingen rond dementie en het project Muziek voor Jong en Oud, waarin peuters en hun ouders langskomen in verzorgingstehuizen om samen met de bewoners liedjes uit de oude doos te zingen. Aan het eind van het plenaire gedeelte werd er gekeken naar de rol van communicatie in een inclusieve organisatie, waarbij representatie, herkenbaarheid, taalgebruik en maatwerk voorbijkwamen. Als afsluiting kreeg de delegatie een rondleiding door het pand.
Beide organisaties kijken enthousiast terug op de dag en de inspirerende gesprekken met de Deense groep. De dag liet goed zien dat er al veel moois en belangrijks gebeurt in Utrecht, De Bilt, Zeist en Soest, maar dat er ook zeker nog veel mooi werk klaar ligt om opgepakt te worden. Diversiteit is een gegeven, inclusie een keuze. Een keuze die bij zowel Bibliotheek Utrecht als KunstenHuis Idea sterk wordt omarmd en uitgedragen. Het is aan ons allen om daar blijvend werk van te maken.