Deirdre Carasso begonnen als nieuwe directeur Bibliotheek Utrecht

Deirdre Carasso, directeur bibliotheek Utrecht.

Op woensdag 16 december is Deirdre Carasso begonnen als de nieuwe directeur van Bibliotheek Utrecht. Zij volgt Ton van Vlimmeren op, die met pensioen gaat. Carasso start in een periode van strenge lockdown, waarbij de bibliotheek alleen open kan zijn voor het afhalen van reserveringen.  

Deirdre Carasso was eerder onder meer werkzaam in de museumwereld, vanaf 2016 als directeur van het Stedelijk Museum Schiedam en daarvoor tien jaar in verschillende functies bij Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Van 2001 tot 2006 werkte ze bij het Nationaal Archief. Ze heeft kunstgeschiedenis gestudeerd en een opleiding aan de Archiefschool gedaan.

Deirdre Carasso zegt naar aanleiding van haar aanstelling: ‘In Utrecht is er altijd een bibliotheek dicht bij je huis. Of het nu de prachtige nieuwe centrale bibliotheek op De Neude is, of één van de 12 vestigingen in de wijken. Het zijn ontmoetingsplekken waar nieuwsgierige mensen naartoe gaan om iets te leren, over zichzelf, een ander of de wereld. Zo draagt Bibliotheek Utrecht bij aan een sterke stad. Ik verheug me er op te werken aan die maatschappelijke rol van de bibliotheek, met het team van de bibliotheek, de Utrechters en organisaties. Voor mij persoonlijk is dit een kans om iets bij te dragen aan de stad waar ik nu tien jaar woon.’

Carasso is de opvolger van Ton van Vlimmeren, die gedurende twee periodes in functie was als directeur van Bibliotheek Utrecht. De eerste termijn liep van 1995 tot 2005, toen de bibliotheek nog een gemeentelijke dienst was. Hij keerde in 2010 terug om aanvankelijk de verzelfstandiging van de bibliotheek in 2013 te begeleiden en later onder andere de realisering van een nieuwe centrale vestiging tot stand te brengen. 

Van Vlimmeren, die ook voorzitter van de internationale bibliotheekorganisatie EBLIDA is, heeft ter gelegenheid van zijn afscheid dertig collega’s uit de hele wereld uitgenodigd een bijdrage te leveren aan het boek Living Libraries; the house of the community around the world, dat verschijnt in januari.

Foto: Bas de Meijer

Geef een reactie
Gerelateerde berichten