Dit zijn de beste jeugdspecialisten van Nederland

(Video onder bericht)

Midden in de Kinderboekenweek zijn de grootste leesbevorderaars van het land verrast met hun nominatie voor de prijs NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2023. Jonge lezers kwamen bij de genomineerden langs in de bibliotheek om het goede nieuws te vertellen.

De genomineerden van dit jaar zijn:

•Monique Dijkgraaf, leesconsulent voortgezet onderwijs bij Bibliotheek Noord-Veluwe
‘Monique geeft elke jongeren een kom-binnen-wees-welkom-gevoel.’

•Astrid Goedknegt, consulent lezen en media bij Bibliotheek Kennemerwaard
‘Als je Astrid ziet, word je vanzelf blij en enthousiast.’

Merel Kuitert, jeugdbibliothecaris bij Noord Oost Brabantse Bibliotheken
‘Jongeren hangen aan haar lippen.’

Download HIER het hele juryrapport.

Van onschatbare waarde
Bij bibliotheken zijn jeugdspecialisten van onschatbare waarde als het gaat om het stimuleren van leesplezier onder jongeren. Ze beschikken over diepgaande kennis van kinder- en jeugdliteratuur en zijn een bron van inspiratie, altijd op zoek naar vernieuwende manieren om jongeren te enthousiasmeren en uit te dagen. Hun inzet draagt bij aan het creëren van een boeiende leesomgeving. De meest bevlogen jeugdspecialist wordt uitgeroepen tot NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar. De jeugdspecialisten zijn aangedragen door collega’s. Uit de inzendingen heeft de jury, bestaand uit Marloes Manshanden (Probiblio), Toos van den Beuken (winnaar NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2022) en Esther Laan (NBD Biblion), de drie genomineerden geselecteerd.

Bekendmaking winnaar op congres Bibliotheekplaza
De uitreiking van de prijzen NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar en de Beste Bibliotheek van Nederland vindt voor het eerst plaats tijdens Bibliotheekplaza 2023, op 9 november. De uitreiking is het feestelijke slotstuk van de congresdag met het thema ‘de kracht van verhalen’ in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. 

Samenwerking NBD Biblion, CPNB en Bibliotheekblad
De prijs NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar is een samenwerking tussen NBD Biblion, Stichting CPNB en Bibliotheekblad. De prijs voor Beste Bibliotheek van Nederland wordt georganiseerd door Bibliotheekblad in samenwerking met NBD Biblion. Dit jaar is besloten om de handen ineen te slaan met Probiblio en de uitreikingen een passende plek te geven tijdens de jubileumeditie van Bibliotheekplaza. Kijk HIER voor het programma.

Over de prijs
Elk jaar benoemt een vakjury dé NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar. De beste jeugdspecialist weet alles over kinderboeken, houdt de collectie op peil, zorgt voor een uitdagende en veilige leesomgeving voor kinderen van 6 tot 18 jaar en weet ook buiten de bibliotheek kinderen te enthousiasmeren met innovatieve initiatieven. De winnaar neemt naast de titel een geldprijs van € 1.000 in ontvangst, te besteden aan een project binnen de bibliotheek dat de jeugdafdeling ten goede komt.

NBD Biblion
NBD Biblion gelooft in de kracht van bibliotheken en de verhalen die hier te vinden zijn. Verhalen in allerlei soorten en maten die leesbevordering en leesplezier stimuleren. Omdat ze de verbeelding prikkelen, mensen helpen de wereld beter te begrijpen en kennis vergroten. NBD Biblion zet zich dagelijks in om bibliotheken zoveel mogelijk te ondersteunen en te ontzorgen. Ook binnen de snel veranderende digitale samenleving.

Bibliotheekblad
Bibliotheekblad is al decennialang hét vakblad en platform voor de bibliotheeksector in Nederland en Vlaanderen. Bibliotheekblad draagt bij aan de notie dat bibliotheekwerk maatschappelijk toegevoegde waarde heeft. Het tijdschrift bereikt openbare bibliotheken, schoolbibliotheken, gevangenisbibliotheken, en overheids- en universiteitsinstellingen met een bibliotheek, zowel in Nederland als in Vlaanderen.

Stichting CPNB
Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek zet de lezer centraal en wil het leven van mensen verrijken door ze meer boeken te laten lezen. Een boek kan zoveel doen: taal en geletterdheid maken het verschil in de ontwikkeling van mensen, boeken zorgen voor verrijking en verdieping, verhalen bieden ontspanning en ontsnapping. En natuurlijk is een boek een mooi cadeau met grote meerwaarde. Om zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met het boek en een gang naar boekhandel en bibliotheek te stimuleren initiëren wij diverse campagnes en activiteiten. Dit doen wij samen met Hebban.nl: de grootste lezerscommunity van Nederland die sinds 2021 onderdeel van de CPNB is. CPNB werkt altijd vanuit het collectief van boekhandels, bibliotheken en uitgeverijen. Bekende merken van Stichting CPNB zijn De Nationale Voorleesdagen, Boekenweek, Zomerlezen, Boekenweek van Jongeren, Kinderboekenweek, Nederland Leest en Hebban.


Gerelateerde berichten