De Mokum Maakcoalitie en Stichting Openbaar Primair Onderwijs ‘Samen tussen Amstel en IJ’ (STAIJ) slaan de handen ineen. Deze samenwerking werd bekrachtigd door directeur Martin Berendse (OBA) en bestuurder Arnold Jonk (STAIJ). Hiermee is een belangrijke stap gezet in de verbinding tussen de OBA (initiatiefnemer van de Mokum Maakcoalitie) en het Amsterdams onderwijs.
Maakplaats 021, een initiatief van de OBA, Waag, Pakhuis de Zwijger en Hogeschool van Amsterdam, is de succesvolle basis van de Mokum Maakcoalitie. Samen als Maakplaats 021 is het initiatief genomen een doorstart te maken met de Mokum Maakcoalitie. De coalitie heeft tot doel alle Amsterdamse kinderen een maker mindset aan te leren die ze in staat stelt digitaal, creatief, cultureel en techn(olog)isch makerschap te ontwikkelen (leren door te maken). Zo leren ze welke rol de digitale samenleving in hun leven speelt en hoe het invloed heeft op het vormen van hun identiteit en het vinden van een plek in de wereld. De kracht van de coalitie is de intensieve samenwerking tussen diverse partners en het Amsterdams onderwijs op het gebied van technologie, wetenschap, burgerschap en kunst. Op die manier zetten de partijen zich in voor kwalitatief goed (maak)onderwijs voor alle kinderen in de stad Amsterdam.
Samenwerking intensiveren
“De OBA wil de komende jaren intensief samenwerken met het Amsterdams onderwijs. Grote stappen zijn nodig”, aldus Berendse. “Tijdens de coronacrisis zijn de vraagstukken op het gebied van lezen, leren en 21e-eeuwse vaardigheden gegroeid. Ook in Amsterdam. Het lerarentekort en de werkdruk in het onderwijs blijven een probleem. Kinderen zijn hiervan de dupe.” Jonk: “Natuurlijk willen we dat onze huidige leerlingen en onze leerkrachten zo min mogelijk leiden onder dit tekort. We zoeken dus naar partners in de stad die inhoudelijk goede programma’s kunnen maken voor onze leerlingen, terwijl leerkrachten worden ontlast.” “Maakonderwijs”, zo vervolgt Berendse,” biedt kinderen vaardigheden die onmisbaar zijn in het vormgeven van een nieuwe wereld. Vanuit die overtuiging is de Mokum Maakcoalitie ontstaan en bereiden we nu een nieuwe stap voor: we gaan naar school! Want wij willen en kunnen voor Amsterdamse kinderen het verschil maken en scholen helpen met de invulling van maakonderwijs en de vakgebieden technologie, wetenschap, burgerschap en kunst.” Jonk: “Heel mooi om gezamenlijk te kijken of we maakonderwijs een vaste plek in het onderwijs in Amsterdam kunnen geven. Maakonderwijs is een van de spannendste ontwikkelingen die er dit moment in het onderwijs te vinden is en daagt heel veel leerlingen op nieuwe manieren uit.’
Start 2022 verduurzamen
De Mokum Maakcoalitie verzorgt straks op drie scholen, in totaal negen klassen, het maakonderwijs in de periode van januari tot juli 2022. Deze lessen worden uitgevoerd door docenten van Cultura Nederland met inhoudelijke programma’s van diverse partners van de Mokum Maakcoalitie. Bij de start gaat het om programma’s Lekkersamenklooien, NEMO Science Museum en Maakplaats 021. STAIJ en de OBA spreken de intentie uit om deze samenwerking te verduurzamen, uit te bouwen en op te schalen op meerdere basisscholen van STAIJ. “Hiermee kunnen we op een daadkrachtige manier van betekenis zijn voor alle Amsterdamse kinderen, zowel binnen- als buitenschools. Ik ben heel blij dat we deze stap samen met STAIJ gaan zetten en verheug me op blije en nieuwsgierige kinderen tijdens de maaklessen”, sluit Berendse af.
De Mokum Maakcoalitie is een samenwerkingsverband van de OBA, Waag, Pakhuis de Zwijger, Hogeschool van Amsterdam, NEMO Science Museum, Cinekid, The Beach, Designathon Works, Lekkersamenklooien, NewTechKids, Cultura Nederland, Next Nature Network en de W&T kennismakelaars van de gemeente Amsterdam.
Eerste stappen in samenwerking tussen OBA en het Amsterdams onderwijs gezet
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.