Ezelsoren en wolfstanden: De geschiedenis van het boek (800-1500)

Er is een nieuwe uitgave verschenen over de boekgeschiedenis: Ezelsoren en wolfstanden. Katharina Smeyers, kunsthistorica en conservator bij Bijzondere Collecties van KU Leuven, en Joris Snaet, doctor in de kunstwetenschappen, illustrator en cartoonist, vertellen de fascinerende geschiedenis van het boek in de periode 800-1500.

Elke dag worden er miljoenen boeken gedrukt. In de middeleeuwen was het anders. Een boek was zo kostbaar als een stenen huis, niet bedoeld om er slordig mee om te springen. Boeken lagen veilig in een kist of aan een ketting. Alleen wie veel geld had, kon zich boeken permitteren. Het waren echte pronkstukken.

Er kwam heel wat handwerk aan te pas: de perkamentmaker maakte de dierenhuiden schrijfklaar, de kopiist schreef letter voor letter over en de rubricator duidde de hoofdletters aan. Daarna voegde de miniaturist versieringen toe en ook kleine schilderijtjes die het verhaal moesten uitbeelden. De boekbinder ten slotte zorgde ervoor dat alle perkamentvellen in een prachtige band werden gevat.

Om de fijne details van een illustratie te schilderen, heeft de miniaturist veel licht nodig. Als het in zijn atelier te donker wordt, gebruikt hij een kaars om bij te lichten. Het licht is sterker als hij tussen het blad en de brandende kaars een met water gevulde buikfles zet. De gevulde fles werkt als een vergrootglas.

Met de introductie van de boekdrukkunst waren boeken veel sneller klaar. Maar ook hier kwam een heel team in actie: de papiermaker, de lettersnijder, de letterzetter en de drukker. Gedrukt met honderden exemplaren tegelijk werd het boek toegankelijker voor iedereen. In Ezelsoren en wolfstanden ontdekken we wie er allemaal meewerkten aan de productie van een boek, en voor wie ze bestemd waren. Een kijk- en leesboek met veel illustraties.

Ezelsoren en wolfstanden. De geschiedenis van het boek (800 – 1500) | Katharina Smeyers | Uitgeverij Sterck & De Vreese | ISBN 978 94 6471 112 7 | Hardback, 135 pagina’s | verkoopprijs € 24,90


Gerelateerde berichten