Gormah had moeite met lezen en schrijven en schrijft nu haar eigen boek

Gormah Dade (48) was jarenlang één van de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Inmiddels volgde ze taallessen en schreef haar levensverhaal op. Haar taaldocent Wine Baljet hielp daarbij. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren en Stichting Lezen en Schrijven presenteren het boek Gormah Dade – het verhaal van een vechter vandaag op Wereldalfabetiseringsdag. Het boek verschijnt in de serie Leeslicht. De Nationale Postcode Loterij maakt het boek mede mogelijk.

Verhaal
Gormah beschrijft hartverscheurende gebeurtenissen tijdens de oorlog in haar geboorteland Liberia. En ze vertelt over hoe ze, eenmaal in Nederland, niet kon lezen en schrijven. Op aanraden van haar Nederlandse man ondertekende ze een document zonder dat ze wist wat er stond. Dat had grote gevolgen. Na zijn overlijden bleek ze een schuld te hebben van 50.000 euro. Haar verhaal gaat daarom vooral over doorzettingsvermogen. Ze voedde twee zonen op en werkte hard om haar schulden af te betalen. Ze leerde lezen en schrijven. Als Taalambassadeur voor Stichting Lezen en Schrijven inspireert ze laaggeletterden hulp te zoeken bij het vinden van een taalcursus.

Bestellen
Gormah Dade – het verhaal van een vechter is te bestellen bij de boekhandel (ISBN: 9789086967179). De prijs is 10 euro.

Gormah, ex-laaggeletterde en schrijver:
“Mijn hele levensverhaal zit in het boek. Ook hoe ik heb leren lezen en schrijven. Die taallessen hebben mij gevormd tot wie ik nu ben. Veel mensen hebben moeite met lezen en schrijven. Of ze nu Nederlands als eerste of als tweede taal hebben. Tegen iedereen zeg ik: ga naar school. Het verandert jouw leven. Je wordt zelfstandiger, je durft en kan meer te ondernemen dan vroeger.”

Geke van Velzen, directeur-bestuurder Stichting Lezen en Schrijven:
“Het verhaal van Gormah is een voorbeeld voor velen. Dat ze niet kon lezen en schrijven, had grote gevolgen. Na de taallessen merkt ze de verandering in haar leven. Haar boek kan een steun in de rug zijn voor anderen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer.”

Ralf Beekveldt, directeur Eenvoudig Communiceren:
“Onze missie is tweeledig. Het toegankelijk maken van lees- en lesmateriaal voor iedereen die niet zo makkelijk leest. Én het ondersteunen van de aanpak van laaggeletterdheid door het publiceren van verhalen die een eyeopener zijn voor pers en politiek. Gormah’s levensverhaal is zo’n eyeopener!”

Gerelateerde berichten