Gratis naschools programma gericht op design, creativiteit en technologie

Pegor Papazian (medeoprichter TUMO) snijdt, in aanwezigheid van wethouder Alexander Scholtes (ICT en digitale stad) en Nederlandse partners, taart aan ter gelegenheid van de officiële kick-off van het naschoolse programma TUMO in Nederland. Foto door Jan-Kees Steenman.

Begin 2025 opent in Amsterdam Zuidoost de eerste Nederlandse vestiging van het gratis naschoolse programma TUMO dat in 2011 werd opgericht in het Armeense Yerevan. TUMO Center for Creative Technologies is een educatief programma waarbij jongeren zelf bepalen wat zij willen leren en hoe. Door de deelnemers kennis te laten maken met nieuwe technologieën ontdekken zij waar hun passie ligt en zijn ze in staat hun potentieel te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen. Het programma is voor alle jongeren toegankelijk, ongeacht opleiding of achtergrond, en draagt daarmee bij aan het terugdringen van kansenongelijkheid en vergroten van diversiteit en (digitale) inclusie.

In aanwezigheid van Pegor Papazian, medeoprichter TUMO, kwamen de Nederlandse partners gisteren bij elkaar voor de officiële start. Het project komt tot stand door een publiek-private samenwerking van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Gemeente Amsterdam, TomTom, Adyen, Just Eat Takeaway.com en Miro. Door middel van virtual reality konden de partners een kijkje nemen in het nog te bouwen paviljoen. De eerste TUMO Amsterdam opent begin 2025 in de K-buurt en wordt onderdeel van het OBA Next innovatie lab. Dit gebeurt in aanloop naar de bouw van de bibliotheek van de toekomst in Zuidoost.

Toekomstbestendige vaardigheden
De wereld wordt geconfronteerd met grote uitdagende kwesties die vragen om nieuwe invalshoeken en creatief oplossend vermogen. En de vraag naar digitaal en technisch opgeleid talent blijft hard groeien. Bovendien groeit de onderwijskloof en krijgen niet alle kinderen toegang tot dezelfde kansen en ontwikkelingsmogelijkheden. Een gratis programma zoals TUMO dat gericht is op creativiteit, techniek en digitale kennis zorgt ervoor dat alle jongeren dezelfde kansen krijgen, ongeacht hun achtergrond.

TUMO onderwijs is gericht op verschillende thema’s die zich op het snijvlak bevinden van creativiteit en technologie zoals animatie, films maken, game- en web development, grafisch ontwerp, robotica, motion graphics, programmeren, 3D modelling, nieuwe media, muziek en fotografie. Het programma combineert zelfstudie, workshops en project labs. Essentieel is dat deelnemers zelf de regie pakken in hun zoektocht naar talenten en passies.

Eerste Nederlandse vestiging in Amsterdam
TUMO werd in 2011 opgericht in Armenië. Inmiddels draait het onderwijsprogramma wereldwijd in 10 landen. De eerste TUMO in Nederland opent begin 2025 in Amsterdam Zuidoost. Hier zal de OBA het programma, als onderdeel van het innovatieprogramma OBA Next, leiden. Inmiddels vinden er gesprekken plaats om het programma uit te breiden naar andere stadsdelen. Alle locaties zijn toegankelijk voor jongeren uit de hele stad en metropoolregio.

Over de partners
In Nederland werken op dit moment zes founding partners samen aan de introductie van het TUMO programma:

  • Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) is van, voor en door Amsterdammers. Met 29 vestigingen vormt de OBA gastvrije, laagdrempelige en veilige plekken in alle wijken waar mensen elkaar ontmoeten en iedereen vrij toegang heeft tot kennis, informatie en cultuur.
  • Gemeente Amsterdam zet zich in voor een (digitale) stad waarin zoveel mogelijk Amsterdammers kunnen profiteren van de mogelijkheden die digitalisering biedt. De gemeente wil dan ook de kansen voor de jeugd om zich digitaal te ontwikkelen vergroten.
  • TomTom is een kaartenmaker die locatietechnologie levert aan bestuurders, autofabrikanten, bedrijven en ontwikkelaars. Met het hoofdkantoor in Amsterdam helpt TomTom al meer dan 30 jaar mensen hun weg te vinden in de wereld. Via haar stichting Sofronie biedt TomTom educatieve trainingsprogramma’s aan jongeren met uitdagende leefomstandigheden.
  • Adyen is een financieel technologieplatform dat toonaangevende bedrijven helpt hun ambities sneller waar te maken.
  • Miro creëert een visuele werkomgeving voor innovatie waarin verspreide teams van elk formaat samen kunnen dromen, ontwerpen en bouwen aan de toekomst. Miro wordt wereldwijd door meer dan 70 miljoen gebruikers en 99% van de ‘Fortune 100’ bedrijven gebruikt om nieuwe producten en diensten te creëren.
  • Just Eat Takeaway.com is het toonaangevend wereldwijd opererende online platform voor bezorging van eten en boodschappen. Het bedrijf verbindt consumenten met meer dan 699.000 partners in 20 landen. In Nederland staat het platform bekend als Thuisbezorgd.nl.
  • Om de gemeenschappen in Amsterdam Zuidoost te betrekken en participatie in de buurten te stimuleren, werkt TUMO samen met de Mokum Maakcoalitie, bewonersorganisatie Hart voor de K-buurtZuidoost City (verantwoordelijk voor de stadsdeel marketing) en scholengemeenschap OSB Bijlmer en andere onderwijspartners. Dit noodzakelijke netwerk zal in de toekomst verder uitbreiden.Gerelateerde berichten